Łączę serek z jajkami. Z tej prostej masy powstają najlepsze placuszki na świecie, są obłędnie puszyste

Brakuje pomysłu na szybki i smaczny obiad? Zamiast kombinować wymyślnymi przepisami lepiej postawić na klasykę. Placuszki z serka wiejskiego sprawdzą się idealnie jako deser czy ekspresowy posiłek. Wystarczy wszystko wymieszać, uformować estetyczne racuchy i gotowe! Tego smaku nie da się podrobić, a jest gotowy w zaledwie kilka minut.

Najlepsze placuszki na świecie można przygotować z zaledwie kilku produktów. Sekret idealnego smaku leży jednak w prostocie i swojskich składnikach, z których jak się okazje, można stworzyć naprawdę smakowite przepisy. Jednym z nich są klasyczne racuchy, które zasmakują każdemu, szczególnie jeśli zadbamy o słodkie dodatki.

Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik

Placuszki idealnie puszyste. Zrobisz je łącząc te dwa swojskie produkty

Czasami najprostsze przepisy i kuchenne metody są najlepsze. Właśnie dlatego warto postawić na obłędnie puszyste i lekkie jak obłoczek placuszki. Obejdzie się jednak bez drożdży, długiego wyrabiania ciasta i wymyślnych składników - z naszym przepisem jest łatwo, tanio i co najważniejsze obłędnie smacznie!

Przepis na placuszki daleki jest od wielkiej filozofii. Wystarczy połączyć jajka i serek wiejski, by uzyskać idealną masę. Nabiał da doskonały smak i kremowy efekt. Po usmażeniu np. na maśle klarowanym placuszki będą puszyste niczym obłoczek. Polecamy serwować je z owocami, bitą śmietaną lub domowymi przetworami takimi jak powidła śliwkowe czy dżem truskawkowy.

Te placuszki są puszyste jak chmurką. Zrobisz je z serka wiejskiego

Składniki:

  • serek wiejski,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju do smażenia lub masło klarowane. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od wbicia jajek do miski. Rozmąć je i dodaj do nich ekstrakt waniliowy.
  2. Stopniowo dosypuj mąkę i cały czas mieszaj masę. Następnie dosyp proszek do pieczenia i sól.
  3. Dodaj teraz serek wiejski. Rozgnieć nabiał i wymieszaj go z masą jajeczną. Na koniec dodaj cukier.
  4. Z masy formuj estetyczne placuszki. Smaż je na dobrze rozgrzanej patelni z olejem lub masłem klarowanym.
  5. Placki serwuj ze świeżymi owocami, z bitą śmietaną lub dowolnymi powidłami, smacznego!
Więcej o: