Warzywa z rosołu rozgniatam widelcem. Dodaję jajko i mąkę. Obiad mam na dwa dni z głowy

Co zrobić z pozostałymi warzywami z rosołu? Wypróbuj przepis na aromatyczne kotlety wegetariańskie, które są nie tylko smaczne, ale również proste i szybkie w przygotowaniu. Te warzywne kotleciki będą doskonałym uzupełnieniem obiadowego menu.

Istnieje wiele możliwości wykorzystania warzyw z rosołu. Proponujemy łatwy, szybki oraz pyszny przepis na wykorzystanie ich w formie kotletów warzywnych. Jak je przygotować? Zajmie ci to nie dłużej niż 30 minut. 

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Jak przygotować kotlety warzywne? Poznaj prosty przepis

Aby przygotować smakowite kotlety warzywne, możesz wykorzystać większość warzyw, które zostały ugotowane w rosole. Idealne do tego celu będą marchew, pietruszka, seler, cebula oraz por. Opcjonalnie możesz dodać lubczyk, ponieważ nada on głębi aromatu.

Kotlety warzywne
Kotlety warzywne Indian Food Images /Shutterstock

Do wykonania kotletów warzywnych potrzebujesz: 

  • 350 g posiekanych warzyw z rosołu
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Warzywa z rosołu dobrze odciśnij i przełóż do miski. Następnie rozgnieć je widelcem i wbij do środka jajko. Wsyp bułkę tartą, mąkę pszenną i dodaj posiekane zioła. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Z warzywnej masy uformuj równe, okrągłe kotleciki. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej
i smaż na nim kotlety z obu stron, aż się zarumienią. Usmażone przełóż na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Możesz podawać je z sosem czosnkowym lub sałatą.

Z czym podawać kotlety warzywne? Wybierz odpowiedni sos

Kotlety warzywne z rosołu to doskonała propozycja na lekkie danie wegetariańskie, które świetnie komponuje się z różnorodnymi dodatkami. Idealnie smakują podane z różnymi sosami; od klasycznego sosu czosnkowego, przez tradycyjny ketchup, aż po pikantną musztardę i kremowy sos ranch. Aby wzbogacić posiłek, warto dodać do nich świeżą, domową surówkę lub sałatkę. Kotlety warzywne mogą również stanowić smaczną kolację lub stać się hitem jako przystawka na różnego rodzaju spotkaniach towarzyskich.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.