Istnieje wiele możliwości wykorzystania warzyw z rosołu. Proponujemy łatwy, szybki oraz pyszny przepis na wykorzystanie ich w formie kotletów warzywnych. Jak je przygotować? Zajmie ci to nie dłużej niż 30 minut.
Aby przygotować smakowite kotlety warzywne, możesz wykorzystać większość warzyw, które zostały ugotowane w rosole. Idealne do tego celu będą marchew, pietruszka, seler, cebula oraz por. Opcjonalnie możesz dodać lubczyk, ponieważ nada on głębi aromatu.
Do wykonania kotletów warzywnych potrzebujesz:
Warzywa z rosołu dobrze odciśnij i przełóż do miski. Następnie rozgnieć je widelcem i wbij do środka jajko. Wsyp bułkę tartą, mąkę pszenną i dodaj posiekane zioła. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Z warzywnej masy uformuj równe, okrągłe kotleciki. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej
i smaż na nim kotlety z obu stron, aż się zarumienią. Usmażone przełóż na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Możesz podawać je z sosem czosnkowym lub sałatą.
Kotlety warzywne z rosołu to doskonała propozycja na lekkie danie wegetariańskie, które świetnie komponuje się z różnorodnymi dodatkami. Idealnie smakują podane z różnymi sosami; od klasycznego sosu czosnkowego, przez tradycyjny ketchup, aż po pikantną musztardę i kremowy sos ranch. Aby wzbogacić posiłek, warto dodać do nich świeżą, domową surówkę lub sałatkę. Kotlety warzywne mogą również stanowić smaczną kolację lub stać się hitem jako przystawka na różnego rodzaju spotkaniach towarzyskich.