Chrzan to energiczna roślina spokrewniona z brokułami, kapustą i jarmużem, ale w przeciwieństwie do swoich kuzynów z gatunku kapustnych, chrzan uprawia się ze względu na ostry i pieprzny korzeń. Uprawa chrzanu jest naprawdę łatwa. Dzięki silnie rozłożystym korzeniom chrzan szybko zawładnie ogrodem, dlatego najlepiej jest go uprawiać w doniczce lub na grządce ogrodowej.
Chrzan zwykle sadzi się wiosną, gdy temperatura gleby osiągnie minimum 8°C i szybko rośnie, aby korzenie były gotowe do zbioru jesienią. Wymaga pełnego słońca i dobrze przepuszczalnej gleby. Wybierz słoneczne miejsce w ogrodzie z żyzną, dobrze przepuszczalną glebą, wolną od kamieni, korzeni i innych zanieczyszczeń. Można również hodować pojemniki, ale będziesz potrzebować głębokiej i dużej doniczki. Należy pamiętać, że chrzan może rosnąć energicznie i wypierać pobliskie rośliny. Dlatego niektórzy ogrodnicy sadzą go w zakopanych pojemnikach w ogrodzie warzywnym, aby ograniczyć jego rozprzestrzenianie się.
Pamiętaj, aby nie sadzić chrzanu w miejscach po roślinach kapustowatych. Ta roślina również należy do tej samej rodziny, co może być powodem występowania niektórych chorób i ataku szkodników.
Chrzan to tzw. lek na całe zło również jeśli chodzi o szkodniki, które zakłócają nasz spokój podczas przebywania w ogrodzie. Zamiast uciekać się do chemicznych sposobów walki z kretami, nornicami czy kleszczami, lepiej posadzić tę roślinę na działce. Najlepiej między grządkami i pod drzewami owocowymi. Chrzan pospolity, dzięki swojemu zapachowi zadziała jak "tarcza". Swoją obecnością będzie drażnił gryzonie i pajęczaki do tego stopnia, że nie będą chciały zadomawiać się na naszych zielonych terenach. Co więcej, wykorzystamy go w kuchni, np. do kiszenia ogórków. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszym sondażu, który znajduje się poniżej.