-
Haps
-
Jak przygotować
- Placki z cukinii pół życia robiłam źle. Bez tego dodatku nie smakują tak dobrze
Placki z cukinii pół życia robiłam źle. Bez tego dodatku nie smakują tak dobrze
Jak zrobić placki z cukinii, żeby smakowały idealnie, były delikatne i chrupiące jednocześnie? Przepis na placki z cukinii jest prosty, ale z jednym dodatkiem jest jeszcze lepszy. Takie placki można jeść i jeść - nigdy się nie znudzą.
Przepis na placki z cukinii nikomu nie powinien sprawić problemu i z całą odpowiedzialnością mogę stwierdzić, że jest to danie, które każdemu smakuje. Idealne są z kleksem kwaśnej śmietany lub podane z sosem mięsnym lub grzybowym zamiast placków ziemniaczanych. Jak zatem zrobić placki z cukinii, żeby były delikatne i chrupiące? Pół życia zapominałam o serze - okazuje się, że cukinia i ser feta to najlepsi przyjaciele.
Placki z cukini - przepis, który zawsze wychodzi
Składniki:
- 2 średnie cukinie,
- 1 średnia cebula, polecam cebulę czosnkową,
- 2 średnie jajka,
- 100 g sera feta,
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
- 2-3 czubate łyżki mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału,
- sól, pieprz, szczypta ostrej papryki do smaku,
- tłuszcz do smażenia,
- posiekany koperek (opcjonalnie).
Jak zrobić placki z cukinii? Sposób wykonania:
- Cukinię dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski i dodaj niewielką ilość soli. Następnie porządnie ugnieć cukinię, by zmiękła i puściła wodę. Odstaw na 15 minut.
- W tym czasie z białek ubij sztywną pianę. Kiedy cukinia puści już wodę, odciśnij ją najlepiej za pomocą lnianej ściereczki.
- Do odciśniętej cukinii dodaj żółtka, rozgnieciony ser feta, startą na tarce cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodaj także mąkę oraz pianę z białek i całość wymieszaj. Nie mieszaj jednak zbyt intensywnie, by nie uszkodzić struktury piany.
- Na patelni porządnie rozgrzej tłuszcz i za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na rozgrzany tłuszcz porcje ciasta na placuszki.
- Smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż z obu stron będą złote. Po usmażeniu połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Takie placuszki zasługują na moc pochwał. Są chrupiące, delikatne i wyraziste zarazem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe zdjęte prosto z patelni, ale podane z sosem czosnkowym lub ziołowym będą stanowiły idealną przekąskę na grilla, wspólne oglądanie meczów i innych spotkań w większym gronie. Polecam!