Placki z cukinii pół życia robiłam źle. Bez tego dodatku nie smakują tak dobrze

Jak zrobić placki z cukinii, żeby smakowały idealnie, były delikatne i chrupiące jednocześnie? Przepis na placki z cukinii jest prosty, ale z jednym dodatkiem jest jeszcze lepszy. Takie placki można jeść i jeść - nigdy się nie znudzą.

Przepis na placki z cukinii nikomu nie powinien sprawić problemu i z całą odpowiedzialnością mogę stwierdzić, że jest to danie, które każdemu smakuje. Idealne są z kleksem kwaśnej śmietany lub podane z sosem mięsnym lub grzybowym zamiast placków ziemniaczanych. Jak zatem zrobić placki z cukinii, żeby były delikatne i chrupiące? Pół życia zapominałam o serze - okazuje się, że cukinia i ser feta to najlepsi przyjaciele. 

Zobacz wideo

Placki z cukini - przepis, który zawsze wychodzi

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 1 średnia cebula, polecam cebulę czosnkową,
  • 2 średnie jajka,
  • 100 g sera feta,
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • 2-3 czubate łyżki mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału,
  • sól, pieprz, szczypta ostrej papryki do smaku,
  • tłuszcz do smażenia,
  • posiekany koperek (opcjonalnie).

Jak zrobić placki z cukinii? Sposób wykonania:

  1. Cukinię dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski i dodaj niewielką ilość soli. Następnie porządnie ugnieć cukinię, by zmiękła i puściła wodę. Odstaw na 15 minut.
  2. W tym czasie z białek ubij sztywną pianę. Kiedy cukinia puści już wodę, odciśnij ją najlepiej za pomocą lnianej ściereczki.
  3. Do odciśniętej cukinii dodaj żółtka, rozgnieciony ser feta, startą na tarce cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodaj także mąkę oraz pianę z białek i całość wymieszaj. Nie mieszaj jednak zbyt intensywnie, by nie uszkodzić struktury piany.
  4. Na patelni porządnie rozgrzej tłuszcz i za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na rozgrzany tłuszcz porcje ciasta na placuszki.
  5. Smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż z obu stron będą złote. Po usmażeniu połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Takie placuszki zasługują na moc pochwał. Są chrupiące, delikatne i wyraziste zarazem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe zdjęte prosto z patelni, ale podane z sosem czosnkowym lub ziołowym będą stanowiły idealną przekąskę na grilla, wspólne oglądanie meczów i innych spotkań w większym gronie. Polecam!

Które placki są lepsze?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.