• Link został skopiowany

Naleśniki bez grama mąki to mój nowy ulubiony przepis. Dodaję kremowy nabiał i wychodzą obłędnie

Przepis na naleśniki zna chyba każdy. Klasykę warto jednak nieco udoskonalić, a okazuje się, że ciasto wyjdzie równie smaczne, lekkie i puszyste, jeśli nie dodamy do niego ani grama mąki. Składnik wystarczy zamienić na kremowy i puszysty nabiał, który sprawi, że naleśniki nie tylko będą znacznie smaczniejsze, ale i nie będą się rwać.
Naleśniki
Naleśniki, Fot. NataliPopova / iStock

W domowym menu znajdziemy wiele smakowitych przepisów. Czasami jednak gdy brakuje czasu, docenia się te najprostsze i zawierające jedynie kilka składników. Wówczas warto mieć w zanadrzu naszą ekspresową recepturę na naleśniki bez grama mąki - są smaczne i z pewnością nie sprawią nikomu problemu w przygotowaniu. 

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Zapomnij o dodaniu mąki do naleśników. Ten składnik ją zastąpi

Klasyczne naleśniki bazują na jajach, mleku, wodzie gazowanej i oczywiście mące. Zdaje się jednak, że listę produktów można znacznie skrócić, a co najważniejsze, usunąć z niej mąkę. Taka wariacja nie tylko doskonale sprawdzi się przy diecie ketogenicznej czy tej z wykluczeniem zbóż, ale i na co dzień. Przepis na naleśniki warto zatem uprościć do minimum - wystarczą trzy składniki, by ciasto wyszło idealnie lekkie, puszyste i obłędnie smaczne. 

Naleśniki z trzech składników, to przepis, który doskonale sprawdzi się gdy brakuje nam czasu i nie tylko. W składzie znajdziemy jaja, masło i kremowy, włoski nabiał, który podrasuje smak i zadba o doskonałą prezencję naszych placków. Co ciekawe, taką modyfikację można serwować zarówno na słodko - z owocami czy przetworami, jak i na słono np. z ziołami, pomidorami lub dowolnym nadzieniem. 

Przepis na trzyskładnikowe naleśniki bez grama mąki

Składniki: 

  • 50 g serka mascarpone,
  • 5 dużych jajek,
  • 15 g miękkiego masła. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od wyciągnięcia nabiału z lodówki. Produkty powinny być w temperaturze pokojowej. 
  2. Do miski wbij jajka. Ubijaj je przy pomocy miksera. 
  3. Do puszystej masy dodawaj teraz po odrobinie mascarpone. Dodaj też masło i wszystko uciera do momentu, aż składniki pięknie się połączą. Tak powstanie nasze proste ciasto na naleśniki. 
  4. Wskazówka - na koniec do ciast można dodać dowolne przyprawy. Jeśli preferujemy słodką wersję, może być to cukier, wanilia czy cynamon. Słona wariacja z kolei lubi zioła prowansalskie, bazylię i grubo mielony pieprz. 
  5. Gotowe ciasto odstaw na kilka minut. 
  6. W tym czasie dobrze rozgrzej patelnię do naleśników. 
  7. Na gorącą taflę wlewaj porcję ciasta. Smaż naleśniki z obu stron do zarumienienia. 
  8. Gotowe naleśniki serwuj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej o: