Lemonies, czyli brownie z białą czekoladą i nutką orzeźwienia. 15 minut pracy i finito

Przepis na ciasto lemonies przyda ci się tego lata. To coś w sam raz dla fanów mocno czekoladowego brownie. W tym przypadku biała czekolada łączy się z rześką cytryną, dając oszałamiający efekt. Jak zrobić deser rodem z amerykańskiej cukierni? Bardzo prosto!

Lemonies to połączenie doskonale nam znanego brownie ze smakiem świeżych cytryn, który wzbogaca aromat białej czekolady. Deser ten świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska po obiedzie. Przygotujesz go z zaledwie kilku prostych składników, które z pewnością i tak już zalegają w twojej kuchni. Jeśli szukasz idealnego przysmaku na letnie popołudnia - zapoznaj się z poniższą recepturą.

Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!

Amerykański deser podbija polskie salony. To połączenie słodkiej czekolady z aromatem orzeźwiającej cytryny

Do przygotowania lemonies nie potrzebujesz ani specjalnych umiejętności cukierniczych, ani wielu składników. Przyda ci się mąka, cukier, masło, kilka cytryn i biała czekolada. Gwarantujemy, że wakacyjny wariant klasycznego brownie zachwyci każdego smakosza deserów.

Składniki na ciasto:

  • 280 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 120 g masła,
  • 50 ml soku z cytryny,
  • 3/4 szklanki startej białej czekolady,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Składniki na polewę:

  • 340 g cukru pudru,
  • 80 ml soku z cytryny,
  • 1 łyżka startej skórki cytryny.

Lemonies, czyli cytrynowe brownie. Sposób przygotowania

W garnku rozpuść białą czekoladę z masłem. Podgrzewaj całość na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy oba składniki dokładnie się połączą, zdejmij rondel z palnika i odstaw do ostygnięcia. Do powstałej masy wbij jajka, dosyp cukier, sól i przesiana mąkę oraz wlej świeżo wyciśnięty sok z cytryny, a następnie wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitego ciasta bez grudek. 

Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch, tak by ciasto upiekło się równomiernie. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. pół godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto i odstaw do ostudzenia. 

W międzyczasie przygotuj cytrynową polewę. Cukier puder połącz z sokiem oraz startą skórką z cytryny. Po uzyskaniu konsystencji lukru wylej polewę na przestudzony deser. Na koniec wstaw przysmak do lodówki na kilka godzin. Podawaj w towarzystwie herbaty, kawy lub orzeźwiającej lemoniady. Smacznego!

Więcej o: