Młodą kapustę zrobisz w pół godziny, a na talerzu długo nie poleży. Każdy spyta o przepis

Wiosenno-letnią porą chętnie przyrządzamy kapustę na wiele sposobów. Często dusimy ją w pomidorach czy robimy z niej pyszne surówki. Zdradzamy sposób, jak zrobić młodą kapustę jako kompletne danie. Nie dość, że pyszne, to nasyci na wiele godzin. Zaserwuj powiew świeżości na talerzu.

Sezon na młodą kapustę właśnie trwa, więc wykorzystujmy ją jak najczęściej w kuchni. Warzywo to ma wiele witamin i minerałów, dlatego świetnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Poza klasycznymi przepisami na potrawy z jego udziałem warto czasami spróbować czegoś nowego, dzięki czemu szybko nam się nie znudzi.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Jak zrobić młodą kapustę? Pyszny przepis na kompletne danie

Młoda kapustka świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Jej łagodny smak doskonale komponuje się z ostrą kiełbasą, dlatego warto łączyć te dwa produkty ze sobą w kuchni. Przeważnie kapustka jest daniem jarskim, jednak dodatek mięsa sprawia, że danie nasyci nas na dłużej. Do naszej potrawy będziesz potrzebować:

  • 1,5 główki młodej kapusty
  • 500 g dobrze przyprawionej kiełbasy, np. jałowcowej
  • 3 cebule
  • 4 łyżki masła
  • 3 marchewki
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe.

Szatkujemy kapustę i na dużych oczkach tarki ścieramy marchewkę. Następnie cebulę kroimy w piórka, a kiełbasę w kostkę. W dużym garnku rozpuszczamy masło. Przekładamy pokrojone warzywa i wędlinę, zalewamy wodą do momentu, aż przykryje wszystko w garnku. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i dusimy około 30-40 minut, aż kapusta zmięknie. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą oraz posypujemy świeżo posiekanym koperkiem. Jeśli nie przepadasz za kiełbasą, równie dobrze możesz użyć do tego dania podsmażonego kurczaka lub w ogóle zrezygnować z mięsnej wkładki.

Jak zrobić młodą kapustę? Spróbuj zrobić z niej lekki bigos

Młoda kapusta świetnie sprawdzi się do ugotowania lekkiego bigosu. Robi się go błyskawicznie, a smakiem nie ustępuje tradycyjnemu. Aby zrobić wiosenny bigos, potrzebujesz:

  • główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 200 g upieczonego wcześniej kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku
  • 3 łyżki masła
  • pół litra bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz.
Lekki bigos
Lekki bigos Fot. Archiwum prywatne

Kapustę oczyszczamy, szatkujemy i odstawiamy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Następnie wrzucamy startą na dużych oczkach marchewkę, pokrojonego kurczaka, listki laurowe, ziele angielskie i chwilę podsmażamy. Wrzucamy kapustę, wlewamy bulion i wsypujemy kminek. Gotujemy do miękkości ok. 30 minut. Na koniec dodajemy koncentrat, sól, pieprz i dusimy pod przykryciem 5 minut.  Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.