Sezon na młodą kapustę właśnie trwa, więc wykorzystujmy ją jak najczęściej w kuchni. Warzywo to ma wiele witamin i minerałów, dlatego świetnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Poza klasycznymi przepisami na potrawy z jego udziałem warto czasami spróbować czegoś nowego, dzięki czemu szybko nam się nie znudzi.
Młoda kapustka świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Jej łagodny smak doskonale komponuje się z ostrą kiełbasą, dlatego warto łączyć te dwa produkty ze sobą w kuchni. Przeważnie kapustka jest daniem jarskim, jednak dodatek mięsa sprawia, że danie nasyci nas na dłużej. Do naszej potrawy będziesz potrzebować:
Szatkujemy kapustę i na dużych oczkach tarki ścieramy marchewkę. Następnie cebulę kroimy w piórka, a kiełbasę w kostkę. W dużym garnku rozpuszczamy masło. Przekładamy pokrojone warzywa i wędlinę, zalewamy wodą do momentu, aż przykryje wszystko w garnku. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i dusimy około 30-40 minut, aż kapusta zmięknie. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą oraz posypujemy świeżo posiekanym koperkiem. Jeśli nie przepadasz za kiełbasą, równie dobrze możesz użyć do tego dania podsmażonego kurczaka lub w ogóle zrezygnować z mięsnej wkładki.
Młoda kapusta świetnie sprawdzi się do ugotowania lekkiego bigosu. Robi się go błyskawicznie, a smakiem nie ustępuje tradycyjnemu. Aby zrobić wiosenny bigos, potrzebujesz:
Kapustę oczyszczamy, szatkujemy i odstawiamy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Następnie wrzucamy startą na dużych oczkach marchewkę, pokrojonego kurczaka, listki laurowe, ziele angielskie i chwilę podsmażamy. Wrzucamy kapustę, wlewamy bulion i wsypujemy kminek. Gotujemy do miękkości ok. 30 minut. Na koniec dodajemy koncentrat, sól, pieprz i dusimy pod przykryciem 5 minut. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.