• Link został skopiowany

Młodą kapustę zrobisz w pół godziny, a na talerzu długo nie poleży. Każdy spyta o przepis

Wiosenno-letnią porą chętnie przyrządzamy kapustę na wiele sposobów. Często dusimy ją w pomidorach czy robimy z niej pyszne surówki. Zdradzamy sposób, jak zrobić młodą kapustę jako kompletne danie. Nie dość, że pyszne, to nasyci na wiele godzin. Zaserwuj powiew świeżości na talerzu.
Młoda kapustka
Fot. MychkoAlezander / iStock

Sezon na młodą kapustę właśnie trwa, więc wykorzystujmy ją jak najczęściej w kuchni. Warzywo to ma wiele witamin i minerałów, dlatego świetnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Poza klasycznymi przepisami na potrawy z jego udziałem warto czasami spróbować czegoś nowego, dzięki czemu szybko nam się nie znudzi.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Jak zrobić młodą kapustę? Pyszny przepis na kompletne danie

Młoda kapustka świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Jej łagodny smak doskonale komponuje się z ostrą kiełbasą, dlatego warto łączyć te dwa produkty ze sobą w kuchni. Przeważnie kapustka jest daniem jarskim, jednak dodatek mięsa sprawia, że danie nasyci nas na dłużej. Do naszej potrawy będziesz potrzebować:

  • 1,5 główki młodej kapusty
  • 500 g dobrze przyprawionej kiełbasy, np. jałowcowej
  • 3 cebule
  • 4 łyżki masła
  • 3 marchewki
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe.

Szatkujemy kapustę i na dużych oczkach tarki ścieramy marchewkę. Następnie cebulę kroimy w piórka, a kiełbasę w kostkę. W dużym garnku rozpuszczamy masło. Przekładamy pokrojone warzywa i wędlinę, zalewamy wodą do momentu, aż przykryje wszystko w garnku. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i dusimy około 30-40 minut, aż kapusta zmięknie. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą oraz posypujemy świeżo posiekanym koperkiem. Jeśli nie przepadasz za kiełbasą, równie dobrze możesz użyć do tego dania podsmażonego kurczaka lub w ogóle zrezygnować z mięsnej wkładki.

Jak zrobić młodą kapustę? Spróbuj zrobić z niej lekki bigos

Młoda kapusta świetnie sprawdzi się do ugotowania lekkiego bigosu. Robi się go błyskawicznie, a smakiem nie ustępuje tradycyjnemu. Aby zrobić wiosenny bigos, potrzebujesz:

  • główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 200 g upieczonego wcześniej kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku
  • 3 łyżki masła
  • pół litra bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz.
Lekki bigos
Lekki bigosFot. Archiwum prywatne

Kapustę oczyszczamy, szatkujemy i odstawiamy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Następnie wrzucamy startą na dużych oczkach marchewkę, pokrojonego kurczaka, listki laurowe, ziele angielskie i chwilę podsmażamy. Wrzucamy kapustę, wlewamy bulion i wsypujemy kminek. Gotujemy do miękkości ok. 30 minut. Na koniec dodajemy koncentrat, sól, pieprz i dusimy pod przykryciem 5 minut.  Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej. 

Więcej o: