Wypróbowałam przepis Ewy Wachowicz i już nie sięgam po sklepowe słoiki. Musztardę robię teraz w domu

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na najlepszą, domową musztardę. Jak się okazuje, kremowy sos wcale nie jest tak trudny w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy solidna porcja przypraw i aromatycznych dodatków, by powstało to kulinarne arcydzieło. Wypróbuj raz, a już nigdy nie sięgniesz po sklepowe słoiki pełne chemii i ulepszaczy.

Domowej roboty musztarda brzmi jak wyzwanie? Wypróbuj przepisu Ewy Wachowicz, a ten kultowy sos nabierze innego wymiaru i obłędnego smaku. Z takim dodatkiem dania z grilla, sałatki i mięsa trafią na kulinarny piedestał!

Zobacz wideo Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori z sosem jogurtowo-miętowym

Robię musztardę z przepisu Ewy Wachowicz. Sklepowe słoje poszły w zapomnienie

Pojedynek majonezów jest chyba wszystkim doskonale znany. Przy wielu okazjach pojawiały się zatem w sieci przepisy o tym kremowym sosie domowej roboty. Jak się jednak okazuje, inną klasykę także można przygotować własnoręcznie w domowym zaciszu. Mowa tu o musztardzie, która wiosną i latem chętnie dodawana jest do mięs, marynat, kanapek, sałatek i oczywiście obłędnych dań z grilla. Domową produkcję przybliżyła Ewa Wachowicz, która publikując przepis, udowodniła, że nie ma w tym nic trudnego. 

Przepis na domową musztardę opiera się oczywiście na aromatycznych składnikach i przyprawach. Nie obejdzie się bez ziaren gorczycy, miodu, oliwy, kurkumy czy odrobiny octu jabłkowego. Jak zdrada Ewa Wachowicz, to jednak łączenie wszystkich składników jest kluczem do sukcesu. Szczegóły przepisu oraz całą listę składników zdradzamy poniżej. 

Ewa Wachowicz ma patent na domową musztardę. Kilka składników i sos na grilla jest gotowy

Składniki: 

  • 200 g gorczycy białej,
  • 200 ml octu jabłkowego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 150 ml wody.
  • łyżka miodu
  • łyżeczka kurkumy,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przelania octu do rondelka. 
  2. Dodaj wodę i podgrzej miksturę. 
  3. Po kilku minutach dodaj do octu i wody paprykę, pieprz ziołowy oraz kurkumę. 
  4. Całość zagotuj i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Następnie dodaj miód, gorczycę i sól. Tak przygotowaną musztardę odstaw na 12 godzin do lodówki lub w inne chłodne miejsce. 
  6. Na koniec wszystko zmiksuj na gładki krem, przypominający klasyczną musztardę. Stopniowo miksując wlej oliwę. Jeśli konsystencja jest niepoprawna, dodaj miód lub wodę.
  7. Tak przygotowaną musztardę należy przełożyć do słoików, zakręcić i przechowywać w lodówce. 
  8. Sos wyśmienicie smakuje z mięsem, dodany do sałatki czy kanapki z ulubionymi składnikami, smacznego! Przepis oryginalny znajdziesz na stronie ewawachowicz.pl
Który rodzaj musztardy jest twoim faworytem?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.