Dzień Matki zbliża się wielkimi krokami. Święto tradycyjnie przypadające na 26 maja świętujemy w rozmaity sposób. Niektórzy wręczają mamom prezenty, inni stawiają na bukiety kwiatów. Zdarzają się też tacy, którzy wybierają własnoręcznie przygotowany upominek lub deser. Jeśli należysz to tej ostatniej grupy, to w tym roku wypróbuj przepis na truskawkowe róże.
Stephanie Niemis to Instagramerka i specjalistka od żywienia, która w sieci dzieli się prostymi, niecodziennymi i robiącymi wrażenie przepisami na desery. Proponowane przez nią przysmaki sprawdzą się zarówno na przyjęcie, urodziny dziecka, jak i na co dzień. Kilka dni temu Stephanie pokazała, jak zrobić truskawkowe róże. Deser to nie tylko owocowe kwiaty, lecz także doniczka z ciasta z pysznym czekoladowym musem i posypką udającą ziemię. Brzmi jak najtrudniejszy deser na świecie? Nic bardziej mylnego.
Truskawkowe róże wyglądają wymyślnie i efektownie, ale w rzeczywistości są bardzo łatwe do zrobienia
- zaznacza Stephanie Niemis.
Truskawkowe róże w doniczce. Przepis na deser, który zachwyci wszystkich
Zanim zabierzesz się za przygotowywanie deseru, przygotuj patyczki do lizaków i foremki do mini muffinek. W ostateczności patyczki możesz zastąpić wykałaczkami, a foremkę małymi papilotkami. Możesz też wykorzystać klasyczną formę do muffinek i wypełnić ją ciastem w podwójnej proporcji, wtedy jednak "doniczki" będą potrzebować kilku minut więcej w piekarniku. Zrobisz też mniej róż.
Składniki na ciasteczkowe doniczki:
Składniki na mus:
Składniki na czekoladową posypkę:
Dodatkowo:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Natłuść foremkę do mini muffinek lub przygotuj małe papilotki. W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasteczka, aż uzyskasz gładkie ciasto. Nałóż po ok. łyżce ciasta do każdego dołka w foremce i uformuj "babeczki". Jeśli używasz małych papilotek, zabezpiecz je w dłoniach, by nie zniekształcić ciasta. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 8-10 minut, aż ciasto zrobi się złociste. Odstaw do przestygnięcia.
W międzyczasie zabierz się za przygotowywanie musu. Gęstą część mleka kokosowego wymieszaj z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wstaw do lodówki. "Kruszonkę" z mąki migdałowej, kakao i oleju kokosowego wymieszaj i odstaw na bok. Wyciągnij ciasteczkowe doniczki z foremek. Każdą z nich wypełnij schłodzonym musem i posyp czekoladową kruszonką. Wstaw do lodówki, by mus stwardniał. Z truskawek zrób różyczki. Umyj owoce i odwróć ogonkiem do góry. Przy pomocy ostrego noża delikatnie nacinaj truskawkę, tworząc płatki "róży", od szypułki aż do ogonka. Każdą z nich nadziej na patyczek do lizaków. Na koniec umieść truskawkowe róże w "doniczkach".