Truskawkowe róże to najtrudniejszy deser świata? Nic bardziej mylnego. Nie ma bata, że się nie udadzą

Deser nie musi być bardzo skomplikowany, by wyglądać efektownie i zwracać uwagę. Szczególnie gdy mowa o przysmaku przygotowywanym z okazji święta. Czasem wystarczy kilka prostych składników i odrobina pomysłowości, by wyczarować coś niezwykłego. Co upiec mamie na Dzień Matki? Zrób truskawkowe róże.

Dzień Matki zbliża się wielkimi krokami. Święto tradycyjnie przypadające na 26 maja świętujemy w rozmaity sposób. Niektórzy wręczają mamom prezenty, inni stawiają na bukiety kwiatów. Zdarzają się też tacy, którzy wybierają własnoręcznie przygotowany upominek lub deser. Jeśli należysz to tej ostatniej grupy, to w tym roku wypróbuj przepis na truskawkowe róże.

Zobacz wideo Suflet czekoladowy według Davida Gaboriaud

Co upiec mamie na Dzień Matki? Pokazała nietypowy deser. "Bardzo łatwe do zrobienia"

Stephanie Niemis to Instagramerka i specjalistka od żywienia, która w sieci dzieli się prostymi, niecodziennymi i robiącymi wrażenie przepisami na desery. Proponowane przez nią przysmaki sprawdzą się zarówno na przyjęcie, urodziny dziecka, jak i na co dzień. Kilka dni temu Stephanie pokazała, jak zrobić truskawkowe róże. Deser to nie tylko owocowe kwiaty, lecz także doniczka z ciasta z pysznym czekoladowym musem i posypką udającą ziemię. Brzmi jak najtrudniejszy deser na świecie? Nic bardziej mylnego.

Truskawkowe róże wyglądają wymyślnie i efektownie, ale w rzeczywistości są bardzo łatwe do zrobienia

- zaznacza Stephanie Niemis.

 

Truskawkowe róże w doniczce. Przepis na deser, który zachwyci wszystkich

Zanim zabierzesz się za przygotowywanie deseru, przygotuj patyczki do lizaków i foremki do mini muffinek. W ostateczności patyczki możesz zastąpić wykałaczkami, a foremkę małymi papilotkami. Możesz też wykorzystać klasyczną formę do muffinek i wypełnić ją ciastem w podwójnej proporcji, wtedy jednak "doniczki" będą potrzebować kilku minut więcej w piekarniku. Zrobisz też mniej róż.

Składniki na ciasteczkowe doniczki:

  • 190 g mąki migdałowej,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oleju kokosowego (płynnego),
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 jajko.

Składniki na mus:

  • ok. 50 g stałej części mleka kokosowego (po schłodzeniu co najmniej dobę w lodówce),
  • 6 łyżek roztopionej czekolady (ok. 9 kostek).

Składniki na czekoladową posypkę:

  • 25 g mąki migdałowej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżka oleju kokosowego (płynnego),
  • 2 łyżki cukru.

Dodatkowo:

  • 12 truskawek,
  • 6 patyczków do lizaków (przeciętych na pół, łącznie 12 sztuk),
  • foremka do mini muffinek lub mini papilotki.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Natłuść foremkę do mini muffinek lub przygotuj małe papilotki. W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasteczka, aż uzyskasz gładkie ciasto. Nałóż po ok. łyżce ciasta do każdego dołka w foremce i uformuj "babeczki". Jeśli używasz małych papilotek, zabezpiecz je w dłoniach, by nie zniekształcić ciasta. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 8-10 minut, aż ciasto zrobi się złociste. Odstaw do przestygnięcia.

W międzyczasie zabierz się za przygotowywanie musu. Gęstą część mleka kokosowego wymieszaj z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wstaw do lodówki. "Kruszonkę" z mąki migdałowej, kakao i oleju kokosowego wymieszaj i odstaw na bok. Wyciągnij ciasteczkowe doniczki z foremek. Każdą z nich wypełnij schłodzonym musem i posyp czekoladową kruszonką. Wstaw do lodówki, by mus stwardniał. Z truskawek zrób różyczki. Umyj owoce i odwróć ogonkiem do góry. Przy pomocy ostrego noża delikatnie nacinaj truskawkę, tworząc płatki "róży", od szypułki aż do ogonka. Każdą z nich nadziej na patyczek do lizaków. Na koniec umieść truskawkowe róże w "doniczkach".

Więcej o: