Wiosenno-letnie spotkania i ciepła, słoneczna aura sprzyjają spotkaniom w plenerze. W tym czasie nie może zabraknąć smacznych przekąsek. Miłośnicy słodkich deserów na zimno ucieszą się na myśl o budyniowcu. Ciasto bez pieczenia jest proste w przygotowaniu, dlatego warto zapisać sobie na później poniższy przepis.
Budyniowiec to doskonałe połączenie kremu budyniowego, kruchych herbatników oraz kolorowej galaretki. Deser najlepiej smakuje po schłodzeniu i zaserwowany w towarzystwie orzeźwiającej lemoniady. Nie może go zabraknąć podczas tegorocznych imprez w ogrodzie i na działce.
Składniki:
Zacznij od wlania wody do rondelka i zagotowania jej. Wsyp do niej całą galaretkę w proszku i mieszaj, aż się rozpuści. Gorącą galaretkę zdejmij z palnika i odstaw do ostudzenia. 250 ml mleka wymieszaj z trzema opakowaniami budyniu bez cukru. Pozostałą część mleka przelej do garnka i zagotuj. Kiedy zacznie się przewracać, stopniowo przelej do niego rozpuszczony budyń. Mieszaj całość energicznie do momentu, aż masa zgęstnieje, po czym również odstaw ją do ostygnięcia.
Masło ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodawaj do niej po łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując. Wybraną formę wyłóż maślanymi herbatnikami. Przelej na nie połowę kremu. Na to wyłóż jeszcze jedną warstwę ciastek i ponownie zalej ją masą budyniową. Wstaw deser do lodówki na ok. 30 minut, aby nieco stężało.
Po tym czasie wyłóż na samej górze pokrojone truskawki, maliny, borówki lub inne owoce. Wylej na wierzch tężejącą galaretkę i wstrząśnij lekko blaszką, aby masa się wyrównała. Na koniec wstaw gotowe ciasto do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc), aby całkowicie stężało. Smacznego!