Zapiekany filet z kurczaka w 30 minut. Dorzuć te dwa składniki, a wyjdzie prosty i smaczny obiad

Filet z piersi kurczaka zapiekany w towarzystwie pomidorków koktajlowych i sera mozzarella to prawdziwa uczta dla zmysłów. Proste, acz efektowne danie świetnie sprawdzi się na ekspresowy obiad dla całej rodziny. Poniżej wyjaśniamy, jak go przyrządzić.

Obiad z kurczakiem w roli głównej pojawia się na naszych stołach niezwykle często. Raz zajadamy się nim pod postacią kotletów w chrupiącej panierce, kiedy indziej smażymy go i podajemy z makaronem polanym sosem. Jeszcze lepszym - bo prostszym - sposobem jest upieczenie go. Zapiekany filet drobiowy w sam raz sprawdzi się na szybki, smaczny i sycący obiad. Jak go przygotować? Sprawdź w poniższym przepisie.

Zobacz wideo Łupki-chrupki z dipem miodowo-musztardowym

Błyskawiczny obiad z mięsem, serem i warzywami. Smakuje bajecznie

Do przygotowania pieczonych filetów z kurczaka potrzebujesz jedynie kilku produktów. Podstawą jest oczywiście dobrej jakości mięso. Oprócz niego polecamy też zaopatrzyć się w świeże pomidorki oraz mozzarellę. Doskonale komponują się z kurczakiem, nadając mu wyjątkowego smaku. Dla pogłębienia aromatu warto pamiętać o przyprawach i ziołach. Nie zaszkodzi zapiec mięsa w towarzystwie gałązki rozmarynu lub tymianku. Jedząc pyszne danie, można niemal odnieść wrażenie, że siedzi się w autentycznej włoskiej restauracji.

Składniki:

  • 3 podwójne filety z piersi kurczaka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • garść pomidorków koktajlowych lub innych,
  • 2 duże kulki mozzarelli,
  • 3 łyżki oliwy,
  • przyprawy: zioła prowansalskie, bazylia, rozmaryn,
  • sól i pieprz.

Zapiekany kurczak z pomidorami i mozzarellą. Sposób przygotowania

Mięso oczyść z żyłek, ale pod żadnym pozorem nie płucz pod bieżącą wodą - potencjalnie rozprzestrzeniasz w ten sposób drobnoustroje. Przekrój filety na pół, a następnie natrzyj oliwą i dopraw solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ulubionymi ziołami.  

Opłukane pomidorki przekrój na pół, z kolei kule mozzarelli podziel na grube plastry. Umieść kurczaka w naczyniu żaroodpornym, po czym obłóż go z każdej strony serem oraz warzywami. Teraz wystarczy już tylko wstawić filety do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza. Po 25-30 minutach pieczenia wyjmij apetycznie pachnące danie i zaserwuj z domowymi frytkami, surówką lub innymi dodatkami. Smacznego!

Więcej o: