Obiad z kurczakiem w roli głównej pojawia się na naszych stołach niezwykle często. Raz zajadamy się nim pod postacią kotletów w chrupiącej panierce, kiedy indziej smażymy go i podajemy z makaronem polanym sosem. Jeszcze lepszym - bo prostszym - sposobem jest upieczenie go. Zapiekany filet drobiowy w sam raz sprawdzi się na szybki, smaczny i sycący obiad. Jak go przygotować? Sprawdź w poniższym przepisie.
Do przygotowania pieczonych filetów z kurczaka potrzebujesz jedynie kilku produktów. Podstawą jest oczywiście dobrej jakości mięso. Oprócz niego polecamy też zaopatrzyć się w świeże pomidorki oraz mozzarellę. Doskonale komponują się z kurczakiem, nadając mu wyjątkowego smaku. Dla pogłębienia aromatu warto pamiętać o przyprawach i ziołach. Nie zaszkodzi zapiec mięsa w towarzystwie gałązki rozmarynu lub tymianku. Jedząc pyszne danie, można niemal odnieść wrażenie, że siedzi się w autentycznej włoskiej restauracji.
Składniki:
Mięso oczyść z żyłek, ale pod żadnym pozorem nie płucz pod bieżącą wodą - potencjalnie rozprzestrzeniasz w ten sposób drobnoustroje. Przekrój filety na pół, a następnie natrzyj oliwą i dopraw solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ulubionymi ziołami.
Opłukane pomidorki przekrój na pół, z kolei kule mozzarelli podziel na grube plastry. Umieść kurczaka w naczyniu żaroodpornym, po czym obłóż go z każdej strony serem oraz warzywami. Teraz wystarczy już tylko wstawić filety do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza. Po 25-30 minutach pieczenia wyjmij apetycznie pachnące danie i zaserwuj z domowymi frytkami, surówką lub innymi dodatkami. Smacznego!