Szpinak jest tego rodzaju warzywem, które idealnie pasuje do wielu dań, a w dodatku przygotowuje się go łatwo i szybko, przez co nie tracisz czasu na wielogodzinne gotowanie. Świeże liście dostajesz w praktycznie każdym sklepie, a z dodatkiem kilku składników wyczarujesz danie, które zwali twoją rodzinę z nóg.
Można go smażyć, zapiekać lub gotować, w każdym jednak wydaniu zmniejsza swoją objętość, co podczas przygotowywania warto wziąć pod uwagę. Ceniony jest za swój łagodny smak i nieco chrupiącą konsystencję. Tworzy świetne zestawienia z białym mięsem np. z kurczaka lub indyka, z czosnkiem, parmezanem, kawałkami wędzonego łososia oraz z makaronem, natomiast takie zioła jak chilli, curry czy kurkuma świetnie podkreślą jego smak.
Jeśli nie mamy takiej potrzeby, to najlepiej nie jedzmy go w formie surowej. Surowy zawiera niekorzystne dla naszego organizmu szczawiany, podobnie jak na przykład rabarbar, które spożywane w większych ilościach mogą się prowadzić do niedoborów wapnia i witaminy D, a także powstawania kamieni nerkowych czy zaburzeń wchłaniania magnezu, a także zapalenia stawów i zaburzeń pracy serca. Dodatkowo unikać go powinny również osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe, ze względu na dużą zawartość witaminy K w liściach.
Nie mając pomysłu na obiad, sięgnij po tych kilka składników i wyczaruj pyszny makaron ze szpinakiem, którym zajadać się będziesz nie jeden raz.
Składniki:
Przygotowanie krok po kroku: