Póki świeży łap go z półki w sklepie i zrób ten fantastyczny makaron. Idealny dla leniuchów w kuchni

Nie lubisz gotować i chcesz w kuchni spędzić minimalną ilość czasu na przygotowanie posiłku. Wystarczy kilka składników, a przyrządzisz szybki makaron, który zdobędzie serca twoich domowników. Jest tak dobry, że uznają gotowanie za twoją nową pasję.

Szpinak jest tego rodzaju warzywem, które idealnie pasuje do wielu dań, a w dodatku przygotowuje się go łatwo i szybko, przez co nie tracisz czasu na wielogodzinne gotowanie. Świeże liście dostajesz w praktycznie każdym sklepie, a z dodatkiem kilku składników wyczarujesz danie, które zwali twoją rodzinę z nóg.

Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego

Jak przyrządzić szpinak?

Można go smażyć, zapiekać lub gotować, w każdym jednak wydaniu zmniejsza swoją objętość, co podczas przygotowywania warto wziąć pod uwagę. Ceniony jest za swój łagodny smak i nieco chrupiącą konsystencję. Tworzy świetne zestawienia z białym mięsem np. z kurczaka lub indyka, z czosnkiem, parmezanem, kawałkami wędzonego łososia oraz z makaronem, natomiast takie zioła jak chilli, curry czy kurkuma świetnie podkreślą jego smak.

Kiedy lepiej odpuścić szpinak w kuchni?

Jeśli nie mamy takiej potrzeby, to najlepiej nie jedzmy go w formie surowej. Surowy zawiera niekorzystne dla naszego organizmu szczawiany, podobnie jak na przykład rabarbar, które spożywane w większych ilościach mogą się prowadzić do niedoborów wapnia i witaminy D, a także powstawania kamieni nerkowych czy zaburzeń wchłaniania magnezu, a także zapalenia stawów i zaburzeń pracy serca. Dodatkowo unikać go powinny również osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe, ze względu na dużą zawartość witaminy K w liściach.

Szybkie danie w mniej niż 30 minut

Nie mając pomysłu na obiad, sięgnij po tych kilka składników i wyczaruj pyszny makaron ze szpinakiem, którym zajadać się będziesz nie jeden raz.

Składniki:

  • 100 g makaronu farfalle lub penne,
  • 200 g świeżych liści szpinaku,
  • 100 g wędzonego łososia,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • Łyżka masła i łyżka oliwy extra,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Kilka kawałków suszonych pomidorów w oliwie z oliwek,
  • opcjonalnie: tarty parmezan.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron należy ugotować w osolonej wodzie. Jeśli chcemy, aby makaron był al dente, warto odjąć jedną lub dwie minuty od czasu podanego na opakowaniu.
  • Szpinak opłukujemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Płaty łososia wędzonego kroimy na plasterki.
  • Na dużej patelni rozpuszczamy masło z oliwą, dodajemy starte lub wyciśnięte ząbki czosnku i chwilę podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką. Dodajemy pokrojone liście szpinaku i smażymy przez kilka minut. Dodajemy kawałeczki łososia, wlewamy śmietankę i razem gotujemy całość przez kilka minut, aż sos się zredukuje.
  • Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory, doprawiamy całość solą i pieprzem.
  • Makaron w międzyczasie odcedzamy, po czym przekładamy na patelnię, a całość delikatnie mieszamy.
  • Makaron wraz z sosem podajemy na głębokich talerzach, a całość dla smaku posypujemy startym parmezanem.
Lubisz szpinak?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.