Przepis na pastę jajeczną przyda się każdemu miłośnikowi smacznych kanapek. Smarowidło to świetnie współgra ze świeżym pieczywem oraz serami, wędlinami i innymi dodatkami. W sam raz nada się na szybkie i pełnowartościowe śniadanie na co dzień. Jak je przygotować? Wyjaśniamy poniżej.
Paście jajecznej nie da się odmówić smaku. Trudno jednak zajadać się nią często zważywszy na kaloryczność oraz wysoką zawartość tłuszczu w majonezie. Składnik ten można jednak bez problemu zamienić na awokado. Owoc, który znajdziemy w każdym większym markecie spożywczym, nadaje paście odpowiedniej konsystencji, a na dodatek wzbogaca ją o cenne wartości odżywcze, takie jak: witaminy A, C, E, K i H, wapń, miedź, żelazo, mangan, potas oraz kwas foliowy i kwas pantotenowy. W połączeniu z cebulą, czosnkiem i sosem sojowym sprawia, że pasta zyskuje na smaku i aromacie.
Składniki:
W małym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Delikatnie umieść w środku jajka i wyjmij po ok. 6-8 minutach, tak by ugotowały się na twardo. Odstaw je do ostudzenia. W międzyczasie opłucz i przekrój na pół awokado. Łyżką wybierz mięsisty środek, po czym przełóż go do miseczki i rozgnieć widelcem na papkę. Dodaj ocet jabłkowy.
Jajka zalej zimną wodą, a następnie obierz ze skorupki i rozgnieć, łącząc je z awokado. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, z kolei czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Dodaj oba składniki do pasty. Wlej sos sojowy i dopraw całość świeżo zmielonym pieprzem czarnym.
Wszystko dokładnie zgnieć i wymieszaj na jednolitą masę. Jeśli chcesz, by konsystencja pasty była idealnie gładka - zblenduj ją. Gotowa pasta doskonale urozmaici kolorowe kanapki z pomidorem, sałatą i innymi zdrowymi dodatkami. Smacznego!