Boska pasta jajeczna bez ani grama majonezu? Wystarczy, że zamienisz go na ten kremowy produkt

Pasta jajeczna to znakomite smarowidło do smacznych i pożywnych kanapek. Będzie jeszcze lepsza, jeśli zrezygnujesz z majonezu na rzecz dojrzałego awokado. Owoc ten nada nie tylko dodatkowych nut smakowych, ale i cennych witamin.

Przepis na pastę jajeczną przyda się każdemu miłośnikowi smacznych kanapek. Smarowidło to świetnie współgra ze świeżym pieczywem oraz serami, wędlinami i innymi dodatkami. W sam raz nada się na szybkie i pełnowartościowe śniadanie na co dzień. Jak je przygotować? Wyjaśniamy poniżej.

Zobacz wideo 3 pomysły na użycie AWOKADO

Kanapki smakują dzięki niej bosko. Majonez koniecznie zamień na inny produkt

Paście jajecznej nie da się odmówić smaku. Trudno jednak zajadać się nią często zważywszy na kaloryczność oraz wysoką zawartość tłuszczu w majonezie. Składnik ten można jednak bez problemu zamienić na awokado. Owoc, który znajdziemy w każdym większym markecie spożywczym, nadaje paście odpowiedniej konsystencji, a na dodatek wzbogaca ją o cenne wartości odżywcze, takie jak: witaminy A, C, E, K i H, wapń, miedź, żelazo, mangan, potas oraz kwas foliowy i kwas pantotenowy. W połączeniu z cebulą, czosnkiem i sosem sojowym sprawia, że pasta zyskuje na smaku i aromacie.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1 awokado,
  • pół cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • szczypta soli.
  • opcjonalnie: świeże liście bazylii.

Pasta jajeczna z awokado. Sposób przygotowania

W małym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Delikatnie umieść w środku jajka i wyjmij po ok. 6-8 minutach, tak by ugotowały się na twardo. Odstaw je do ostudzenia. W międzyczasie opłucz i przekrój na pół awokado. Łyżką wybierz mięsisty środek, po czym przełóż go do miseczki i rozgnieć widelcem na papkę. Dodaj ocet jabłkowy.

Jajka zalej zimną wodą, a następnie obierz ze skorupki i rozgnieć, łącząc je z awokado. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, z kolei czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Dodaj oba składniki do pasty. Wlej sos sojowy i dopraw całość świeżo zmielonym pieprzem czarnym.

Wszystko dokładnie zgnieć i wymieszaj na jednolitą masę. Jeśli chcesz, by konsystencja pasty była idealnie gładka - zblenduj ją. Gotowa pasta doskonale urozmaici kolorowe kanapki z pomidorem, sałatą i innymi zdrowymi dodatkami. Smacznego!

Czym najczęściej smarujesz kanapki?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.