Włoch pokazał, co dodaje do pulepcików. Sekretem jest jeden składnik. "Zupełnie jak u babci"

Spaghetti to bez wątpienia najbardziej lubiane danie makaronowe na całym świecie. Podstawą jest sos pomidorowy i makaron, ale niektórzy dorzucają jeszcze pulpety mięsne. Włoch podzielił się sekretem, jak je zrobić, żeby smakowały wybornie.

Dania makaronowe z sosem pomidorowym i różnymi rodzajami klopsików są niezwykle popularne na południu Włoch. Przez lata cieszyły się też ogromnym zainteresowaniem włoskich imigrantów w Nowym Jorku, którzy mieli dostęp do obfitszych dostaw mięsa niż we Włoszech. Fenomen spaghetti z klopsikami zaczął się już w 1888 roku, kiedy pojawiła się pierwsza receptura.

Zobacz wideo Cukiniowe pulpety, czyli sztuka osiągania kompromisów

Spaghetti z klopsikami po włosku. Kucharz zdradził swój sekret

Na profilu użytkownika @italiasecrets na Instagramie pojawił się przepis na sos oraz idealne pulpeciki do spaghetti. Warto wspomnieć, że Włosi wolą mniejsze klopsiki i często podają je z zapiekanym makaronem na bazie jajek. Do przygotowania mięsnych kuleczek będzie ci potrzebne:

  • Posiekane mięso mielone,
  • Chleb,
  • Pomidory bez skórki z puszki,
  • Mleko,
  • Czosnek,
  • Cebula,
  • Pietruszka,
  • 1 jajko,
  • Parmezan i ser pecorino,
  • Przyprawy: sól i pieprz.

Według kucharza sekretem udanego dania jest chleb. Ukrój kilka kromek, rozerwij na małe kawałki i wrzuć do miski. Zalej mlekiem i wymieszaj. Do drugiej miski włóż mięso, wsyp parmezan, zetrzyj czosnek na tarce i dodaj posiekaną pietruszkę. Wyciśnij namoczony w mleku chleb i dorzuć do miski z mięsem i pozostałymi dodatkami. 

 

Zrób włoskie pulpety z makaronem. Poczujesz się jak w Rzymie

Przypraw całość pieprzem oraz solą i ugnieć na jednolitą masę. Na koniec dodaj rozbełtane jajko. Włoch zdradził, że połowa jednego jajka wystarczy. Ponownie ugnieć wszystkie składniki. Formuj malutkie pulpety i odkładaj je na talerz obok. Teraz czas na sos. Wlej olej do garnka, dodaj posiekaną w małe plasterki cebulę i pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem i gotuj 20 minut. - Zupełnie jak u babci - przyznał kucharz po spróbowaniu sosu. Przysmaż pulpeciki na patelni polanej oliwą. Gdy będą brązowe, włóż je do sosu. Na koniec przelej sam sos (bez pulpecików) na oddzielną patelnię i wymieszaj z makaronem. Posyp parmezanem oraz pecorino, wyłóż porcję na talerz i udekoruj pulpetami. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Lubisz dania makaranowe?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.