Dania makaronowe z sosem pomidorowym i różnymi rodzajami klopsików są niezwykle popularne na południu Włoch. Przez lata cieszyły się też ogromnym zainteresowaniem włoskich imigrantów w Nowym Jorku, którzy mieli dostęp do obfitszych dostaw mięsa niż we Włoszech. Fenomen spaghetti z klopsikami zaczął się już w 1888 roku, kiedy pojawiła się pierwsza receptura.
Na profilu użytkownika @italiasecrets na Instagramie pojawił się przepis na sos oraz idealne pulpeciki do spaghetti. Warto wspomnieć, że Włosi wolą mniejsze klopsiki i często podają je z zapiekanym makaronem na bazie jajek. Do przygotowania mięsnych kuleczek będzie ci potrzebne:
Według kucharza sekretem udanego dania jest chleb. Ukrój kilka kromek, rozerwij na małe kawałki i wrzuć do miski. Zalej mlekiem i wymieszaj. Do drugiej miski włóż mięso, wsyp parmezan, zetrzyj czosnek na tarce i dodaj posiekaną pietruszkę. Wyciśnij namoczony w mleku chleb i dorzuć do miski z mięsem i pozostałymi dodatkami.
Przypraw całość pieprzem oraz solą i ugnieć na jednolitą masę. Na koniec dodaj rozbełtane jajko. Włoch zdradził, że połowa jednego jajka wystarczy. Ponownie ugnieć wszystkie składniki. Formuj malutkie pulpety i odkładaj je na talerz obok. Teraz czas na sos. Wlej olej do garnka, dodaj posiekaną w małe plasterki cebulę i pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem i gotuj 20 minut. - Zupełnie jak u babci - przyznał kucharz po spróbowaniu sosu. Przysmaż pulpeciki na patelni polanej oliwą. Gdy będą brązowe, włóż je do sosu. Na koniec przelej sam sos (bez pulpecików) na oddzielną patelnię i wymieszaj z makaronem. Posyp parmezanem oraz pecorino, wyłóż porcję na talerz i udekoruj pulpetami. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.