Piekarze mają trik na pulchne ciasto. Moje bułki wychodzą dzięki temu lekkie jak chmurka

Bułeczki z farszem to świetny pomysł na smaczne i sycące śniadanie lub kolację. Dzięki odpowiedniej metodzie zagniecenia ciasta wychodzą bajecznie puszyste i mięciutkie. Jak je przygotować? Wyjaśniamy poniżej.

Mało co smakuje tak dobrze, jak samodzielnie upieczone, świeże pieczywo. Szczególnym upodobaniem darzymy puszyste bułeczki. Te ze smakowitym farszem sprawią, że nabierzesz sił i energii na cały dzień. To doskonała propozycja na pyszne i pożywne śniadanie.

Zobacz wideo Bułki z kurkami

Najlepsi piekarze nie zagniatają ciasta w misce. Dzięki temu bułeczki wychodzą obłędnie puszyste

Na popularnym profilu kulinarnym Cookrate - Polska pojawił się jakiś czas temu przepis na obłędne bułki z farszem serowo-mięsnym. Autor receptury na nagraniu nie przyrządza jednak ciasta w sposób tradycyjny. Zamiast połączyć składniki w misce, umieszcza je w foliowym worku. Nietypowa metoda sprawia, że ciasto rośnie jeszcze pulchniejsze. Zdecydowanie warto to przetestować we własnej kuchni.

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka,
  • 800 g mąki,
  • 6 g cukru,
  • 4 g soli,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 10 g suszonych drożdży,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 450 ml mleka.

Składniki na farsz:

  • 200 g szynki,
  • 200 g cheddara.

Świeże bułki z farszem serowo-mięsnym. Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto umieść w dużym foliowym worku i wymieszaj do połączenia. Zawiąż go dokładnie z każdej strony, tak aby ciasto było szczelnie zapakowane. Odstaw masę w suche, ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Kiedy wyrośnie, rozetnij folię i wyłóż jej zawartość na podsypany mąką blat. Zagnieć masę na jednolite, zwarte ciasto, po czym podziel je na mniejsze kawałki.

Każdy fragment uformuj w niewielką, okrągłą kulę, po czym rozwałkuj ją na niezbyt cienki placek. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj ser oraz szynkę, po czym wymieszaj. Wykładaj powstały farsz partiami na rozwałkowanym cieście. Na koniec zawiń ciasto na kształt rulonu i ułóż na blaszce z papierem do pieczenia. Zakryj całość ściereczką lub ręcznikiem i zostaw do wyrośnięcia na ok. 10 minut.

Po tym czasie nożyczkami ponacinaj delikatnie ciasto u góry i wysmaruj surowe bułeczki roztrzepanym jajkiem. Teraz wystarczy już tylko posypać wszystko odrobiną sezamu i wstawić formę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Po 25 minutach pieczenia wyjmij wypieki i odstaw je na chwilę do ostygnięcia, po czym śmiało zacznij się nimi zajadać. Smacznego!

Więcej o: