Mało co smakuje tak dobrze, jak samodzielnie upieczone, świeże pieczywo. Szczególnym upodobaniem darzymy puszyste bułeczki. Te ze smakowitym farszem sprawią, że nabierzesz sił i energii na cały dzień. To doskonała propozycja na pyszne i pożywne śniadanie.
Na popularnym profilu kulinarnym Cookrate - Polska pojawił się jakiś czas temu przepis na obłędne bułki z farszem serowo-mięsnym. Autor receptury na nagraniu nie przyrządza jednak ciasta w sposób tradycyjny. Zamiast połączyć składniki w misce, umieszcza je w foliowym worku. Nietypowa metoda sprawia, że ciasto rośnie jeszcze pulchniejsze. Zdecydowanie warto to przetestować we własnej kuchni.
Składniki na ciasto:
Składniki na farsz:
Wszystkie składniki na ciasto umieść w dużym foliowym worku i wymieszaj do połączenia. Zawiąż go dokładnie z każdej strony, tak aby ciasto było szczelnie zapakowane. Odstaw masę w suche, ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Kiedy wyrośnie, rozetnij folię i wyłóż jej zawartość na podsypany mąką blat. Zagnieć masę na jednolite, zwarte ciasto, po czym podziel je na mniejsze kawałki.
Każdy fragment uformuj w niewielką, okrągłą kulę, po czym rozwałkuj ją na niezbyt cienki placek. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj ser oraz szynkę, po czym wymieszaj. Wykładaj powstały farsz partiami na rozwałkowanym cieście. Na koniec zawiń ciasto na kształt rulonu i ułóż na blaszce z papierem do pieczenia. Zakryj całość ściereczką lub ręcznikiem i zostaw do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
Po tym czasie nożyczkami ponacinaj delikatnie ciasto u góry i wysmaruj surowe bułeczki roztrzepanym jajkiem. Teraz wystarczy już tylko posypać wszystko odrobiną sezamu i wstawić formę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Po 25 minutach pieczenia wyjmij wypieki i odstaw je na chwilę do ostygnięcia, po czym śmiało zacznij się nimi zajadać. Smacznego!