Zupa szczawiowa to świetny pomysł na wiosenny obiad. W maju i w czerwcu możemy dostać szczaw niemal na każdej łące oraz na straganie. Roślina ta zyskuje na popularności ze względu na swoje właściwości zdrowotne oraz wyjątkowy smak. Dania ze szczawiem w roli głównej ciekawie urozmaicą nasz codzienny jadłospis.
Przepis na szczawiową nie należy do trudnych. W internecie można jednak znaleźć wiele receptur, które dadzą niezbyt zadowalający efekt. Zupa przyrządzona na bazie starej receptury nie może nas jednak rozczarować, a poniższy przepis nie bez powodu przetrwał w mojej rodzinie kilkadziesiąt lat w niezmienionej formie. Co więcej, zadanie okaże się jeszcze prostsze, jeśli w twojej lodówce znajduje się świeży wywar mięsno-warzywny.
Składniki:
Oczyszczone mięso umieść w garnku, a następnie zalej zimną wodą. Dodaj nieco soli i gotuj całość na małym ogniu przez ok. 15-20 minut. W międzyczasie wyłów łyżką szumowiny i przygotuj warzywa. Ziemniaki, pietruszkę oraz marchew obierz, po czym pokrój w kostkę.
Miękkie, ugotowane skrzydełka wyjmij z wywaru, a zamiast nich umieść w garnku pokrojone warzywa, liście lubczyku, liście laurowe, ziele angielskie oraz kawałek selera. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj do bulionu oczyszczony i pokrojony szczaw.
Gotuj wszystko jeszcze przez kilka minut, po czym do kubka ze śmietaną wlej odrobinę zupy, wymieszaj i przelej całość z powrotem do garnka, nie przestając mieszać. Na koniec możesz też dodać pokrojone mięso ze skrzydełek. Dopraw danie solą i białym pieprzem. Gotową szczawiową podawaj z ugotowanym na twardo, przepołowionym jajkiem. Smacznego!