Przepis na tę zupę szczawiową zobaczyłam w zeszycie babci. Raz wypróbowałam i przepadłam

Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem to doskonała propozycja zdrowego, smacznego, a ponad wszystko - prostego obiadu. Poniższy przepis liczy sobie kilkadziesiąt lat i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.

Zupa szczawiowa to świetny pomysł na wiosenny obiad. W maju i w czerwcu możemy dostać szczaw niemal na każdej łące oraz na straganie. Roślina ta zyskuje na popularności ze względu na swoje właściwości zdrowotne oraz wyjątkowy smak. Dania ze szczawiem w roli głównej ciekawie urozmaicą nasz codzienny jadłospis.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Szczawiowa - przepis, o który musiałam prosić babcię kucharkę. Było warto, bo teraz mam to cudo

Przepis na szczawiową nie należy do trudnych. W internecie można jednak znaleźć wiele receptur, które dadzą niezbyt zadowalający efekt. Zupa przyrządzona na bazie starej receptury nie może nas jednak rozczarować, a poniższy przepis nie bez powodu przetrwał w mojej rodzinie kilkadziesiąt lat w niezmienionej formie. Co więcej, zadanie okaże się jeszcze prostsze, jeśli w twojej lodówce znajduje się świeży wywar mięsno-warzywny. 

Składniki:

  • 300 g młodego szczawiu,
  • 250 g ziemniaków,
  • 4 skrzydełka z kurczaka,
  • 3 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • kawałek selera korzeniowego,
  • 200 g śmietany 18 proc.,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 l wody,
  • 2 łyżeczki suszonych liści lubczyku,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki białego pieprzu.

Zupa szczawiowa na zdrowy i smaczny obiad. Sposób przygotowania

Oczyszczone mięso umieść w garnku, a następnie zalej zimną wodą. Dodaj nieco soli i gotuj całość na małym ogniu przez ok. 15-20 minut. W międzyczasie wyłów łyżką szumowiny i przygotuj warzywa. Ziemniaki, pietruszkę oraz marchew obierz, po czym pokrój w kostkę.

Miękkie, ugotowane skrzydełka wyjmij z wywaru, a zamiast nich umieść w garnku pokrojone warzywa, liście lubczyku, liście laurowe, ziele angielskie oraz kawałek selera. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj do bulionu oczyszczony i pokrojony szczaw.

Gotuj wszystko jeszcze przez kilka minut, po czym do kubka ze śmietaną wlej odrobinę zupy, wymieszaj i przelej całość z powrotem do garnka, nie przestając mieszać. Na koniec możesz też dodać pokrojone mięso ze skrzydełek. Dopraw danie solą i białym pieprzem. Gotową szczawiową podawaj z ugotowanym na twardo, przepołowionym jajkiem. Smacznego!

Więcej o: