Niby owoc, a jednak warzywo. Racuchy wychodzą z nim obłędnie smaczne i subtelnie słodkie

Drożdżowe racuchy z rabarbarem to doskonały pomysł na lekki, smaczny i pożywny obiad w sezonie wiosenno-letnim. Wychodzą niezwykle puszyste i delikatnie słodkie, a ich przygotowanie zajmie ci tylko kilka chwil.

Mało kto jest w stanie oprzeć się pulchnym, okrągłym plackom. Racuchy królują na polskich stołach zwłaszcza wiosną i latem, kiedy można je wzbogacić o sezonowe owoce. Smakołyk ten prezentuje się doskonale zarówno z jabłkami, bananami, jak i truskawkami. Nieoczywistym dodatkiem będzie za to rabarbar. 

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Racuchy z nietypowym dodatkiem będą hitem tego sezonu. Idealne na wiosenno-letnie spotkania

Rabarbar często wykorzystujemy w kuchni przy pieczeniu ciast i innych pyszności. Choć powszechnie traktowany jako owoc, w rzeczywistości jest warzywem. W połączeniu z drożdżowymi racuchami smakuje idealnie słodko i wiosennie. Radzimy spieszyć się z zakupem rabarbaru, gdyż sezon na niego niestety nie trwa wiecznie.

Składniki na zaczyn drożdżowy:

  • 130 ml ciepłego mleka,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru.

Składniki na ciasto:

  • 480 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 2-3 łodygi rabarbaru,
  • 5 g cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka roztopionego masła,
  • olej lub oliwa do smażenia.

Puszyste racuchy z rabarbarem. Sposób wykonania

Zacznij od przygotowania zaczynu drożdżowego. W tym celu pokrusz drożdże i przesyp je do miseczki, a następnie połącz z mąką i cukrem. Całość zalej ciepłym mlekiem, wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut. W kolejnym kroku zajmij się przyrządzeniem ciasta na racuchy.

Do miski wsyp przesianą przez sitko mąkę. Dodaj cukier zwykły oraz waniliowy, a także mleko. Wbij jajka, a w dalszej kolejności wlej roztopione i przestudzone masło. Wymieszaj składniki, po czym przelej do nich zaczyn drożdżowy. Wszystko połącz i wyrób z powstałej masy jednolite ciasto.

Uformuj z niego kulę, a potem przełóż do miski, zakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 40 minutach dodaj do pulchnego ciasta kawałki umytego, obranego i pokrojonego w drobną kostkę rabarbaru. 

Ciasto z rabarbarem wylewaj partiami na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju lub oliwy. Formuj okrągłe placuszki i smaż je obustronnie, aż przyrumienią się na złocisty kolor. Usmażone racuchy przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Gotowy przysmak podawaj na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Więcej o: