Mało kto jest w stanie oprzeć się pulchnym, okrągłym plackom. Racuchy królują na polskich stołach zwłaszcza wiosną i latem, kiedy można je wzbogacić o sezonowe owoce. Smakołyk ten prezentuje się doskonale zarówno z jabłkami, bananami, jak i truskawkami. Nieoczywistym dodatkiem będzie za to rabarbar.
Rabarbar często wykorzystujemy w kuchni przy pieczeniu ciast i innych pyszności. Choć powszechnie traktowany jako owoc, w rzeczywistości jest warzywem. W połączeniu z drożdżowymi racuchami smakuje idealnie słodko i wiosennie. Radzimy spieszyć się z zakupem rabarbaru, gdyż sezon na niego niestety nie trwa wiecznie.
Składniki na zaczyn drożdżowy:
Składniki na ciasto:
Zacznij od przygotowania zaczynu drożdżowego. W tym celu pokrusz drożdże i przesyp je do miseczki, a następnie połącz z mąką i cukrem. Całość zalej ciepłym mlekiem, wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut. W kolejnym kroku zajmij się przyrządzeniem ciasta na racuchy.
Do miski wsyp przesianą przez sitko mąkę. Dodaj cukier zwykły oraz waniliowy, a także mleko. Wbij jajka, a w dalszej kolejności wlej roztopione i przestudzone masło. Wymieszaj składniki, po czym przelej do nich zaczyn drożdżowy. Wszystko połącz i wyrób z powstałej masy jednolite ciasto.
Uformuj z niego kulę, a potem przełóż do miski, zakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 40 minutach dodaj do pulchnego ciasta kawałki umytego, obranego i pokrojonego w drobną kostkę rabarbaru.
Ciasto z rabarbarem wylewaj partiami na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju lub oliwy. Formuj okrągłe placuszki i smaż je obustronnie, aż przyrumienią się na złocisty kolor. Usmażone racuchy przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Gotowy przysmak podawaj na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami. Smacznego!