Jak zrobić zupę z kiszonych pomidorów? To jeden z najpopularniejszych sposobów przechowywania tych warzyw na Ukrainie. Ewa Wachowicz podzieliła się wyjątkowym przepisem, który zachwyci każde podniebienie.
5
Roman Budnyi / Getty Images/iStockphoto Fot. Jakub Porzycki / Agencja Wyborcza.pl
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
W szczycie sezonu na pomidory warto wykorzystać je do przygotowania kiszonek. W ten sposób świetnie wykorzystamy nadmiar, tworząc zapas na zimę. Na Ukrainie zna je praktycznie każdy, zaś w Polsce cieszą się coraz większą popularnością. Każda gospodyni ma jednak swój wyjątkowy i unikalny przepis. Ewa Wachowicz na portalu kobieta.interia.pl podzieliła się własną recepturą na zalewę na bazie kiszonych pomidorów.
REKLAMA
Zobacz wideo Tomek "Tomash" Gregorczyk wraz z mamą Monią robią sernik z malinami
Jak zrobić dobre kiszone pomidory? Przepis na zalewę według Ewy Wachowicz
Najlepszą bazą do zrobienia kiszonych pomidorów będą świeże, soczyste i dojrzałe warzywa. Najlepiej, aby miały twardą i jednocześnie gładką, pozbawioną przebarwień i uszkodzeń skórkę oraz małą ilość pestek. Dobrym wyborem będą więc pomidory malinowe, koktajlowe, paprykowe i tygrysie. Do przygotowania zalewy na kiszone pomidory z przepisu Ewy Wachowicz potrzebujesz:
1 kg pomidorów
4 ząbki czosnku
Kawałek korzenia chrzanu
1 łyżeczka gorczycy
Koper
30 g soli
1 l wody.
Zacznij od umycia i osuszenia pomidorów. Następnie ułóż je w słoiku (ok. 2 l) wraz z chrzanem, koprem, czosnkiem, gorczycą.
Całość zalej przygotowaną solanką z 30 g soli oraz 1 l wody.
Przykryj słoik, ale nie zakręcaj. Odstaw go na 5-7 dni.
Po upływie wyznaczonego czasu zakręć słoik szczelnie.
Ewa Wachowicz radzi, że jeśli zależy nam, aby pomidory były małosolne, lepiej zakręcić słoik już po 2-3 dniach. Co więcej, dodaje, aby słoik z gotową zawartością przechowywać w lodówce.
Do czego można wykorzystać kiszone pomidory? Zupa pomidorowa z przepisu Ewy Wachowicz
Kiszone pomidory sprawdzą się znakomicie jako składnik zup. Idealnie sprawdzi się podczas chłodniejszych dni. Ewa Wachowicz do jej przygotowania potrzebuje:
Słoik kiszonych pomidorów (1 l)
2 marchewki
2 pietruszki
Biała część pora
Kilka ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
Kawałek świeżego imbiru
1 łyżeczka majeranku
Pół łyżeczki słodkiej papryki
Sól i pieprz.
Przygotowanie zupy pomidorowej według przepisu Ewy Wachowicz. Tak wygląda krok po kroku.
Zacznij od obrania marchewek oraz pietruszki. Przygotowanego pora umyj pod wodą. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka.
Dodaj przyprawy: liście laurowe i ziele angielskie.
Całość zalej wodą i dodaj sól. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. pół godziny.
Po upływie wyznaczonego czasu dodaj kiszone pomidory.
Dodaj do wywaru starty imbir, majeranek i słodką paprykę.
Gotuj do miękkości, a następnie przecedź zupę przez sitko.
Dopraw do smaku pieprzem.
Możesz podawać zupę z ryżem lub makaronem i udekorować świeżą natką pietruszki i łyżką śmietany.
Co zrobić z kiszonych pomidorów? Aromatyczny sos idealny do makaronu lub klopsików
Wypróbuj także przepis na sos z kiszonych pomidorów zrobiony w mleku, z dodatkiem świeżej zielonej bazylii i marynowanego czosnku. Możesz nim polać gorące klopsiki lub domowy makaron.
Wyjmij słoik z kiszonymi pomidorami.
Włóż jego zawartość do blendera.
Dodaj świeżą bazylię i czosnek i zmiksuj do pożądanej konsystencji.
W razie potrzeby dodaj odrobinę płynu ze słoika z kiszonymi pomidorami.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.