Kiś w słoikach zamiast ogórków. To przebój kuchni Ewy Wachowicz. Jak zrobisz sos, nikt się nie oprze

Jak zrobić zupę z kiszonych pomidorów? To jeden z najpopularniejszych sposobów przechowywania tych warzyw na Ukrainie. Ewa Wachowicz podzieliła się wyjątkowym przepisem, który zachwyci każde podniebienie.

W szczycie sezonu na pomidory warto wykorzystać je do przygotowania kiszonek. W ten sposób świetnie wykorzystamy nadmiar, tworząc zapas na zimę. Na Ukrainie zna je praktycznie każdy, zaś w Polsce cieszą się coraz większą popularnością. Każda gospodyni ma jednak swój wyjątkowy i unikalny przepis. Ewa Wachowicz na portalu kobieta.interia.pl podzieliła się własną recepturą na zalewę na bazie kiszonych pomidorów.

Zobacz wideo Tomek "Tomash" Gregorczyk wraz z mamą Monią robią sernik z malinami

Jak zrobić dobre kiszone pomidory? Przepis na zalewę według Ewy Wachowicz

Najlepszą bazą do zrobienia kiszonych pomidorów będą świeże, soczyste i dojrzałe warzywa. Najlepiej, aby miały twardą i jednocześnie gładką, pozbawioną przebarwień i uszkodzeń skórkę oraz małą ilość pestek. Dobrym wyborem będą więc pomidory malinowe, koktajlowe, paprykowe i tygrysie. Do przygotowania zalewy na kiszone pomidory z przepisu Ewy Wachowicz potrzebujesz:

  • 1 kg pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • Kawałek korzenia chrzanu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • Koper
  • 30 g soli
  • 1 l wody.
  1. Zacznij od umycia i osuszenia pomidorów. Następnie ułóż je w słoiku (ok. 2 l) wraz z chrzanem, koprem, czosnkiem, gorczycą.
  2. Całość zalej przygotowaną solanką z 30 g soli oraz 1 l wody.
  3. Przykryj słoik, ale nie zakręcaj. Odstaw go na 5-7 dni.
  4. Po upływie wyznaczonego czasu zakręć słoik szczelnie.

Ewa Wachowicz radzi, że jeśli zależy nam, aby pomidory były małosolne, lepiej zakręcić słoik już po 2-3 dniach. Co więcej, dodaje, aby słoik z gotową zawartością przechowywać w lodówce.

Do czego można wykorzystać kiszone pomidory? Zupa pomidorowa z przepisu Ewy Wachowicz

Kiszone pomidory sprawdzą się znakomicie jako składnik zup. Idealnie sprawdzi się podczas chłodniejszych dni. Ewa Wachowicz do jej przygotowania potrzebuje:

  • Słoik kiszonych pomidorów (1 l)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Biała część pora
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • Kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki
  • Sól i pieprz.
Kiszone pomidory - przepis na smaczne przetwory
Kiszone pomidory - przepis na smaczne przetwory fot. Tetiana_Chudovska/iStock

Przygotowanie zupy pomidorowej według przepisu Ewy Wachowicz. Tak wygląda krok po kroku.

  1. Zacznij od obrania marchewek oraz pietruszki. Przygotowanego pora umyj pod wodą. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka.
  2. Dodaj przyprawy: liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Całość zalej wodą i dodaj sól. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. pół godziny.
  4. Po upływie wyznaczonego czasu dodaj kiszone pomidory.
  5. Dodaj do wywaru starty imbir, majeranek i słodką paprykę.
  6. Gotuj do miękkości, a następnie przecedź zupę przez sitko.
  7. Dopraw do smaku pieprzem.
  8. Możesz podawać zupę z ryżem lub makaronem i udekorować świeżą natką pietruszki i łyżką śmietany.

Co zrobić z kiszonych pomidorów? Aromatyczny sos idealny do makaronu lub klopsików

Wypróbuj także przepis na sos z kiszonych pomidorów zrobiony w mleku, z dodatkiem świeżej zielonej bazylii i marynowanego czosnku. Możesz nim polać gorące klopsiki lub domowy makaron.

  1. Wyjmij słoik z kiszonymi pomidorami.
  2. Włóż jego zawartość do blendera.
  3. Dodaj świeżą bazylię i czosnek i zmiksuj do pożądanej konsystencji.
  4. W razie potrzeby dodaj odrobinę płynu ze słoika z kiszonymi pomidorami.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: