W kuchni nie łatwo utrzymać porządek. Sen z powiek spędzają szczególnie produkty sypkie, czy przyprawy, które szybko generują bałagan w szufladzie i niestety są trudne do okiełznania. Takie warunki uwielbiają z kolei mole spożywcze, które szybko składają jaja i z małego problemu zamieniają się w plagę trudną do zwalczenia. Naturalna metoda, którą dzisiaj zdradzamy, to jednak prosty i przyjemny sposób na pozbycie się problemu. Obejdzie się bez chemii i wydawania kroci.
Kuchenne szafki skrywają wiele dóbr - poza smakołykami różnej maści i przetworami znajdziemy tam też kilogramy produktów sypkich. Niewłaściwe przechowywanie to niestety nie tylko utrapienie dla nas samych, ale i raj dla szkodników. Mowa tu oczywiście o molach spożywczych, które chętnie dewastują nasze zapasy. Jak sobie zatem poradzić z tymi natrętnymi szkodnikami? Szybka reakcja i naturalne sposoby to strzał w dziesiątkę!
Moim sprawdzonym trikiem na mole okazała się natura. Zrywam kilka liści laurowych w ogrodzie, po czym zamykam je w bawełnianym, delikatnym woreczku i wkładam do szafki. To świetnie odstrasza szkodniki i zniechęca je do ataku. Warto jednak pamiętać, że przed takim zabiegiem warto wyrzucić uszkodzone opakowania z możliwymi jajkami oraz zadbać o poprawne przechowywanie żywności - najlepiej w szklanych słojach lub metalowych puszkach.
Gdy nasze szafki są dokładnie wyszorowane, żywność posortowana, odpowiednio zapakowana i co najważniejsze dokładnie przejrzana, można przejść do działania. Olejki eteryczne to kolejna metoda. Wystarczy, że nasączymy waciki np. zapachem waniliowym lub lawendowym i rozłożymy je w rogach szafek. Szkodniki nie są wielbicielami mocnych zapachów, więc to z pewnością je zniechęci do dalszego ucztowania w naszych szafkach.
W batalii z molami pomoże nam także lawenda czy szałwia. Wystarczy postąpić podobnie jak z listkami laurowymi - rośliny zamykamy w woreczkach i wkładamy do szafek. Rozwiązaniem będzie także zapach z olejku eterycznego. Warto wspomnieć, że niektóre rzeczy można włożyć także bezpośrednio do sypkich produktów. Mowa tu np. o listkach laurowych czy goździkach. Ponadto, dla mocniejszego efektu, można umyć szafki kuchenne octem połączonym z cytrusami - taka mieszanka sprawi, że w kuchni zapanuje czystość, a szkodniki będą unikać naszej żywności jak ognia.