• Link został skopiowany

Tym sposobem wygoniłam mole spożywcze z mojej kuchni. Wystarczyło kilka listków tej rośliny

Mole spożywcze to prawdziwe przekleństwo i utrapienie, które niestety często nawiedza nasze kuchenne szafki. Poza ogólnym porządkiem i odpowiednim przechowywaniem szkodniki można przynieść do domu razem ze sklepową żywnością. Z moją metodą uciekną jednak w popłochu, a wystarczy włożyć do szafek ten naturalny i łatwo dostępny produkt.
Mole spożywcze to częsty problem w kuchni
Eray Adiguzel / Shutterstock

W kuchni nie łatwo utrzymać porządek. Sen z powiek spędzają szczególnie produkty sypkie, czy przyprawy, które szybko generują bałagan w szufladzie i niestety są trudne do okiełznania. Takie warunki uwielbiają z kolei mole spożywcze, które szybko składają jaja i z małego problemu zamieniają się w plagę trudną do zwalczenia. Naturalna metoda, którą dzisiaj zdradzamy, to jednak prosty i przyjemny sposób na pozbycie się problemu. Obejdzie się bez chemii i wydawania kroci.  

Zobacz wideo Jak się pozbyć moli spożywczych? Są na to domowe sposoby

Mole spożywcze zaatakowały twoją kuchnię? Zamiast się męczyć postaw na naturalny sposób

Kuchenne szafki skrywają wiele dóbr - poza smakołykami różnej maści i przetworami znajdziemy tam też kilogramy produktów sypkich. Niewłaściwe przechowywanie to niestety nie tylko utrapienie dla nas samych, ale i raj dla szkodników. Mowa tu oczywiście o molach spożywczych, które chętnie dewastują nasze zapasy. Jak sobie zatem poradzić z tymi natrętnymi szkodnikami? Szybka reakcja i naturalne sposoby to strzał w dziesiątkę!

Moim sprawdzonym trikiem na mole okazała się natura. Zrywam kilka liści laurowych w ogrodzie, po czym zamykam je w bawełnianym, delikatnym woreczku i wkładam do szafki. To świetnie odstrasza szkodniki i zniechęca je do ataku. Warto jednak pamiętać, że przed takim zabiegiem warto wyrzucić uszkodzone opakowania z możliwymi jajkami oraz zadbać o poprawne przechowywanie żywności - najlepiej w szklanych słojach lub metalowych puszkach. 

Wkładam te produkty do szafek, a mole spożywcze znikają w okamgnieniu 

Gdy nasze szafki są dokładnie wyszorowane, żywność posortowana, odpowiednio zapakowana i co najważniejsze dokładnie przejrzana, można przejść do działania. Olejki eteryczne to kolejna metoda. Wystarczy, że nasączymy waciki np. zapachem waniliowym lub lawendowym i rozłożymy je w rogach szafek. Szkodniki nie są wielbicielami mocnych zapachów, więc to z pewnością je zniechęci do dalszego ucztowania w naszych szafkach. 

W batalii z molami pomoże nam także lawenda czy szałwia. Wystarczy postąpić podobnie jak z listkami laurowymi - rośliny zamykamy w woreczkach i wkładamy do szafek. Rozwiązaniem będzie także zapach z olejku eterycznego. Warto wspomnieć, że niektóre rzeczy można włożyć także bezpośrednio do sypkich produktów. Mowa tu np. o listkach laurowych czy goździkach. Ponadto, dla mocniejszego efektu, można umyć szafki kuchenne octem połączonym z cytrusami - taka mieszanka sprawi, że w kuchni zapanuje czystość, a szkodniki będą unikać naszej żywności jak ognia. 

Więcej o: