Mozzarella bardzo często ląduje w naszych wózkach sklepowych. Słynny włoski ser można jednak bez problemu zrobić samodzielnie we własnej kuchni. Wystarczy zaopatrzyć się w trzy proste produkty spożywcze. Poniższy przepis przyda się wszystkim miłośnikom wykwintnych sałatek, makaronów, kanapek, a także pizzy.
Domowa mozzarella nie odbiega smakiem i konsystencją od produktu sklepowego. Delikatnie śmietankowa, mięciutka kulka posłuży nam do wzbogacenia wielu potraw w stylu włoskim. Aby ją przyrządzić, musisz zaopatrzyć się w pełne mleko (przynajmniej 3,2 proc.), biały ocet oraz odrobinę soli niejodowanej.
Kilka prostych etapów dzieli cię od uzyskania autentycznego sera prosto z regionu Kampania. Choć tam wytwarza się go na bazie świeżego mleka bawolego, to nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć dostępnego w naszych marketach krowiego zamiennika.
Składniki:
Zacznij od przelania mleka do garnka o dość grubym dnie. Podgrzewaj je na średnim ogniu. Ważne, aby sprawdzać temperaturę płynu. Kiedy osiągnie 46 st. Celsjusza, zmniejsz moc palnika i wlej do garnka ocet winny. Wymieszaj oba składniki, a następnie zdejmij rondel z ognia.
Ocet i mleko w tym momencie zaczną się ścinać. Mieszaj całość energicznie, aż zauważysz na powierzchni grudki oraz serwatkę. Przykryj garnek i odłóż go na bok na ok. pół godziny. Po tym czasie oddziel serwatkę od sera przy pomocy sitka. Możesz dodatkowo odcisnąć łyżką nadmiar płynu. W kolejnym kroku uformuj z niego kulę. Serwatkę przełóż do rondelka, podgrzej do temperatury 70 st. Celsjusza i dodaj do niej łyżeczkę soli.
Zalej ciepłą mieszanką kulę sera i daj jej się nasączyć przez chwilę. Na koniec wyjmij ją, odciśnij z nadmiaru płynu i przełóż na chwilę do miseczki z zimną wodą. Domowa mozzarella jest gotowa! Śmiało dodaj ją do swoich ulubionych potraw we włoskim stylu. Smacznego!