Klasyczny twaróg może mieć wiele zastosowań w kuchni. Jest wykorzystywany do przyrządzania dań w polskiej tradycji od wieków. Idealnie sprawdza się jako farsz do pierogów, naleśników czy leniwych klusek. Spróbuj prostego przepisu na wytrawne danie ze szpinakiem, w pysznym sosie pomidorowym. To świetne danie na upalne dni.
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?
Dobry zamiennik mięsa na obiad, to pyszny twaróg
Jeśli znudziły ci się klasyczne przepisy obiadowe z mięsem, spróbuj czegoś nowego. Dzięki wykorzystaniu twarogu zapewnisz rodzinie porządną dawkę białka, a także różne składniki mineralne oraz witaminy. Dodawany regularnie do diety poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi, a także wzmacnia kości oraz pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Proste do przygotowania kluski ze świeżym szpinakiem, zamoczone w sosie pomidorowym to danie, o którym nie da się łatwo zapomnieć.
Przepis na serowe kluski ze szpinakiem w sosie pomidorowym
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego lub tłustego,
- 2 jajka,
- 150 g świeżego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 3/4 szklanki tartego parmezanu,
- 1 szklanka mąki,
- gałka muszkatołowa,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie krok po kroku:
- Szpinak dokładnie umyj i odetnij ogonki. Liście należy dokładnie osuszyć, a później drobno posiekać.
- Twaróg umieść w dużej misce i wymieszaj go z jajkami oraz parmezanem. Potem dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany szpinak i przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
- Następnie do masy dodawaj stopniowo mąkę i mieszaj, aż powstanie gęste ciasto. Kiedy ciasto stanie się jednolite, przełóż je na stół i dokładnie wyrabiaj. Jeśli ciasto za bardzo się klei, możesz dodać nieco więcej mąki. Ciasto powinno jednak pozostać lekko kleiste.
- Ciasto należy podzielić na trzy do czterech części. Z każdej uformuj wałek, pokrój go na kawałki o długości do trzech centymetrów. Następie w dłoniach uformuj kształtne kluski. Wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj przez około minutę, licząc od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.
- Kluski najlepiej podawać z sosem pomidorowym. Można go przygotować ze świeżych pomidorów lub z gotowej passaty. Do przygotowania sosu potrzebna będzie cebula pokrojona w kosteczkę i dwa ząbki czosnku. Po podsmażeniu ich na oliwie dodaj pomidory lub passatę, do smaku dopraw solą i pieprzem oraz listkami bazylii. Całość należy odparować, aby uzyskać gęsty sos.