Kiedy mam dość zwykłych zup, robię "nic". Później żałuję. Nie nadążam z dokładaniem na talerze

Zupa "nic" to deser, którym zajadaliśmy się przed laty. Dzisiaj jest już nieco zapomniana. Mimo że jej nazwa nie mówi zbyt wiele i nie napawa apetytem, podbija kubki smakowe wielu smakoszy. Zdecyduj, czy to zupa na obiad, czy na słodką przekąskę?

Zupę zazwyczaj w wielu domach podaje się przed daniem głównym. Inaczej jest jednak w przypadku zupy "nic". Nazwa może sugerować skromne danie, ubogi smak czy małą ilość produktów. W rzeczywistości jeszcze kilkaset lat temu arystokraci w dawnej Polsce zachwycali się bogactwem różnych składników i dodatkiem świeżych owoców. W grudniu 2020 roku deser ten został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w województwie zachodniopomorskim.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Idealna zupa na obiad lub na deser. Co kryje się za nazwą "nic"?

Po zupie "nic" tak nie wiadomo, czego można się spodziewać. Wspomniane danie to tak naprawdę deser i to nie byle jaki. Słodki przysmak powstaje na bazie mleka, ucieranych jajek i odrobiny wanilii (alternatywnie można użyć cukru wanilinowego). Składniki potrzebne do przygotowania czterech porcji nieco zapomnianego dziś deseru, który przed laty cieszył się ogromną popularnością, to: 

  • ok. 400 ml mleka
  • 2 średnie jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 laska wanilii (lub łyżka cukru waniliowego albo łyżeczka ekstraktu)
  • ulubione owoce do dekoracji np. truskawki, maliny, borówki.

Jaki jest przepis na zupę "nic"? Pyszny słodki przysmak, który zachwyci

Zrobienie zupy "nic" nie należy do najtrudniejszych kuchennych wyzwań. Całość zajmie ci ok. 20-25 minut. Po przygotowaniu składników, potrzebnych do jej przyrządzenia postępuj krok po kroku.

  1. Mleko wlej do rondelka. Dodaj laskę wanilii. Zagotuj całość na wolnym ogniu.
  2. Gdy mleko się zagrzeje, dodaj cukier i wymieszaj.
  3. Białko oddziel od żółtek. Ubij je na sztywną pianę, a następnie dodaj cukier puder.
  4. Łyżką delikatnie nakładaj porcję piany do zupy. Powoli gotuj, aż się zetnie i powstaną puszyste pianki. Wtedy zdejmij rondelek z ognia.
  5. Wyjmij pianki z mleka.
  6. Utrzyj żółtka i wlej do lekko przestygniętego mleka.
  7. Całość wymieszaj, by deser lekko zgęstniał. Podawaj na zimno z piankami, cynamonem i ulubionymi owocami.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Co sądzisz o zupie nic?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.