Nie ma nic lepszego niż domowe obiady w klasycznej odsłonie. Zupa pomidorowa to propozycja, której nikt się nie oprze, szczególnie jeśli zostanie przygotowana na obłędnej, gęstej passacie. To jednak nie pomidory są tutaj wyznacznikiem smaku, a nietypowe dodatki, które sprawią, zupa zniknie z talerzy w okamgnieniu.
Miska babcinej zupy pomidorowej to smak dzieciństwa, którego nie da się podrobić. Warto jednak czasami poszukać nieco innych połączeń, które równie wybornie będą smakować i zrobią wrażenie nawet na najbardziej wymagających. takim odkryciem może być w te wakacje ekspresowa pomidorowa przygotowana z passaty i dwóch nietypowych składników, które razem tworzą prawdziwą harmonię i są rajem dla podniebienia.
Pomidorowa z passaty to łatwizna, zresztą jak sama nazwa wskazuje. Wystarczy mieć pod ręką przecier z dobrych jakościowo pomidorów oraz bulion lub rosół. Oba składniki łączymy, podgrzewamy i wzbogacamy o kremowy serek śmietanowy, który znakomicie zagęści zupę i zastąpi kwaśną śmietanę. Drugim nieoczywistym składnikiem jest ocet balsamiczny, który wcale nie zdominuje pomidorów, a pięknie je podbije i wyciągnie na nowe wyżyny smaku. Na koniec doprawiamy pomidorową grubo mielonym pieprzem, solą, koperkiem lub bazylią i gotowe!
Składniki:
Sposób przygotowania: