Zupa pomidorowa z passaty to moje popisowe danie. Dodaje dwa składniki i jest lepsza niż ta od babci

Szukasz przepisu na najlepszą, czerwcową zupę? Pomidorowa na passacie to moje nowe uzależnienie, które zawsze wychodzi i smakuje obłędnie. Wszystko za sprawą dwóch nietypowych składników, które podbiją aromat i nadadzą zupie charakteru. Zapomnij o babcinym przepisie i postaw na ten z nieco bardziej wyszukany.

Nie ma nic lepszego niż domowe obiady w klasycznej odsłonie. Zupa pomidorowa to propozycja, której nikt się nie oprze, szczególnie jeśli zostanie przygotowana na obłędnej, gęstej passacie. To jednak nie pomidory są tutaj wyznacznikiem smaku, a nietypowe dodatki, które sprawią, zupa zniknie z talerzy w okamgnieniu. 

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Pomidorowa na passacie to obiadowy majstersztyk. Z tym nabiałem jest nieziemsko kremowa

Miska babcinej zupy pomidorowej to smak dzieciństwa, którego nie da się podrobić. Warto jednak czasami poszukać nieco innych połączeń, które równie wybornie będą smakować i zrobią wrażenie nawet na najbardziej wymagających. takim odkryciem może być w te wakacje ekspresowa pomidorowa przygotowana z passaty i dwóch nietypowych składników, które razem tworzą prawdziwą harmonię i są rajem dla podniebienia. 

Pomidorowa z passaty to łatwizna, zresztą jak sama nazwa wskazuje. Wystarczy mieć pod ręką przecier z dobrych jakościowo pomidorów oraz bulion lub rosół. Oba składniki łączymy, podgrzewamy i wzbogacamy o kremowy serek śmietanowy, który znakomicie zagęści zupę i zastąpi kwaśną śmietanę. Drugim nieoczywistym składnikiem jest ocet balsamiczny, który wcale nie zdominuje pomidorów, a pięknie je podbije i wyciągnie na nowe wyżyny smaku. Na koniec doprawiamy pomidorową grubo mielonym pieprzem, solą, koperkiem lub bazylią i gotowe!

Przepis na ekspresową pomidorową z passaty i kremowego serka

Składniki: 

  • 500 ml passaty pomidorowej lub przecieru,
  • 200 ml bulionu,
  • czosnek,
  • 3 łyżki serka śmietankowego,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • szalotka,
  • sól,
  • pieprz,
  • świeża bazylia lub koperek,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od drobnego poszatkowania szalotki i czosnku. Warzywa podsmaż na oliwie. Gdy się ładnie zeszklą, dodaj passatę. 
  2. Całość gotuj przez pięć minut, a po tym czasie wlej bulion. 
  3. Zupę dopraw wszystkimi przyprawami i gotuj kolejne 10 minut na małym ogniu. 
  4. Po tym czasie dodaj ocet oraz kremowy serek śmietankowy. 
  5. Wszystko starannie wymieszaj i udekoruj zieleniną. 
  6. Tak przygotowaną zupę przelej do talerzy i serwuj skropioną oliwą oraz z pieczywem, smacznego!
Z czym lubisz jeść zupę pomidorową?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.