Dosypuję dwie łyżeczki do pomidorowej, by podkręcić jej smak. Aż na samą myśl cieknie mi ślinka

Moim zdaniem zupa pomidorowa musi być kremowa, lekko kwaśna, ale też lekko słodkawa. Znalazłam więc sposób, by podkręcić jej smak. Doszłam do wprawy w jej gotowaniu i dzielę się z wami obłędnym przepisem na pomidorową.

Zupa pomidorowa to jedna z najpopularniejszych zup w naszym kraju. Nic dziwnego, bo wiele osób kocha pomidory i nie potrafi oprzeć się temu smakowi. Ile domów, tyle przepisów na tę zupę. Ja jednak zawsze przygotowuję ją tak samo. Dodaję śmietankę 30 proc., by była kremowa i dosypuję dwie łyżeczki tego produktu, co jest gwarancją pysznego obiadu. Nie da się jej oprzeć!

Zobacz wideo Pomidorowa zapiekanka z zupek chińskich, pieczona w puszce po pomidorach

Zupa pomidorowa, której nie da się oprzeć. Tak podkręcam jej smak 

Zupa pomidorowa to moja ulubiona zupa. Kocham to, jak jest kremowa, lekko kwaśna, a jednocześnie z nutą słodyczy. Jak osiągam ten efekt? To banalnie proste. Przyznałam już, że zawsze używam śmietanki kremówki. Jednak słodycz uzyskuję w banalnie prosty sposób - dosypuję dwie łyżki cukru. Można użyć również słodzika - na przykład erytrolu lub ksylitolu.  

Jak podkręcić smak zupy pomidorowej? Te nieoczywiste dodatki sprawiają cuda 

Okazuje się, że jeśli zależy nam na dodaniu zupie pomidorowej trochę słodyczy, wcale nie musimy sięgać po cukier. Świetnie sprawdzą się również inne produkty. Jednym z nich jest garść suszonej żurawiny, która nie tylko nada słodyczy, ale też odrobinę cierpkości. Wystarczy wypłukać owoce w wodzie i dodać do garnka pod koniec gotowania pomidorówki. 

Jeśli jednak chcemy, by pomidorowa była bardziej kremowa, dodajmy do niej łyżkę lub dwie łyżki majonezu. Byłam sceptycznie nastawiona, ale spróbowałam, i jestem naprawdę zaskoczona efektem. Z kolei imbir to doskonała propozycja na chłodne dni. Zupa dzięki niemu stanie się jeszcze bardziej rozgrzewająca.  

Więcej o: