Coraz więcej osób zaczyna się interesować tematem samodzielnej uprawy warzyw i owoców. Polskie ogródki i działki ROD w sezonie letnim stają się nie tylko miejscem rekreacji, lecz także przestrzenią, w której oddajemy się pielęgnacji roślin - zarówno tych ozdobnych, jak i jadalnych. Większość z nas uprawia m.in. cebulę, która później ląduje na naszych talerzach pod różną postacią. Jak o nią dbać, aby wyrosła piękna i zdrowa?
Cebula to jedno z najprostszych warzyw do samodzielnej uprawy. Warto jednak pamiętać, że dbanie o nią nie polega jedynie na regularnym podlewaniu i ochronie przed potencjalnymi szkodnikami. Równie ważne jest to, aby dostarczyć jej odpowiednich składników mineralnych, które sprawią, że plony będą obfite. W tym celu należy ją również nawozić.
Najlepiej w tym celu sprawdzi się naturalna odżywka, pozbawiona substancji chemicznych obecnych w sklepowych preparatach. Ziemia wzbogacona ekologicznym nawozem przyciągnie do siebie dżdżownice. Te z kolei zadbają o spulchnienie gleby, a w efekcie - przyniosą korzyści rosnącej roślinie. Cebula ma dość wysokie zapotrzebowanie na siarkę, a tę znajdziemy... w zwykłych zapałkach.
Jak zatem przygotować skuteczną odżywkę do cebuli? Nie ma nic prostszego. Wystarczy, że do pojemnika z litrem wody wrzucisz oderwane łebki od zapałek (ok. 20-25 sztuk), a następnie wymieszasz je. Kiedy woda przybierze rdzawo-brunatny kolor, podlej nią grządki z warzywami. Powtarzaj czynność przynajmniej raz w tygodniu.
Uprawa cebuli jest o tyle korzystna, że przy okazji zyskujemy również smaczny i zdrowy szczypiorek - idealny do sałatek, jajecznicy i kanapek. Oba produkty warto włączyć do swojego jadłospisu ze względu na wartości odżywcze, które dostarczają organizmowi. To cenne źródło m.in. błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, witamin C, A, K, E oraz tych z grupy B, a także minerałów: potasu, żelaza, wapnia, krzemu, magnezu oraz cynku. Cebula i czosnek wzmacniają odporność, regulują poziom glukozy we krwi oraz obniżają ryzyko zakrzepów, miażdżycy i niektórych chorób serca.