Ta sałatka grecka to moja pamiątka z wakacji na Korfu. Właściciel hotelu robił ją z czterech warzyw

Nie da się ukryć, że w gorące, letnie dni najlepiej smakuje lekka kuchnia bogata w owoce, warzywa i kolorowe dodatki. Propozycją idealną na obiad, lunch lub przystawkę do grilla jest sałatka grecka. Oryginalnego przepisu nauczyłam się podczas zeszłorocznych wakacji na Korfu - przemiły właściciel hotelu poradził, by bazować jedynie na czterech rodzajach warzyw.

Wakacje zbliżają się wielkimi krokami, a co za tym idzie, kuchnia ewoluuje. Wówczas w odstawkę idą rozgrzewające zupy, ciężkostrawne potrawki, a jedzenie mięsa często ograniczamy jedynie do dań z grilla. Sałatka grecka to zatem idealny pomysł na lekki posiłek, który nie tylko smakuje jak wakacje na rajskiej wyspie, ale i dostarczy całej gamy witamin i cennych minerałów. 

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

Tej sałatki greckiej nauczyłam się na wakacjach. Gospodarz z Korfu zdradził sekret smaku

Sałatki dla wielu to zbędny element diety, dla innych zaś rarytas, bez którego nie wyobrażają sobie dnia. Obie grupy powinny jednak skosztować kolorowego bukietu  i jednocześnie tego najprostszego pod słońcem przepisu. Mowa tu oczywiście o sałatce greckiej, której nikt się nie oprze - wszystko to za sprawą soczystych pomidorów, aromatycznych oliwek i lekkiego dressingu, który doskonale komponuje się z nabiałem i warzywami. 

Jak zdradził mi gospodarz z Korfu, podstawą greckiej sałatki jest najlepszej jakości feta. Ser powinien być także w kawałku, a nie tak jak w wielu domach i restauracjach, pokrojony w drobną kostkę. Na drugim planie są warzywa - będzie potrzebować słodkich pomidorów, zielonego ogórka, czerwonej cebuli oraz oliwek. Całość zwieńczy grecka oliwa, odrobina oregano i obowiązkowo grubo mielony pieprz. Tyle wystarczy, by stworzyć prawdziwą ucztę dla podniebienia w prawdziwym, greckim stylu. 

Sałatka grecka według oryginalnej receptury. Zapomnij o sałacie czy słabej jakościowo oliwie 

Składniki: 

  • duży pomidor,
  • ogórek,
  • mała czerwona cebula,
  • 12 czarnych oliwek z pestkami,
  • 200 g sera feta w kostce,
  • oliwa,
  • szczypta oregano, 
  • czarny, grubo mielony pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Na początek cebulę obierz, pokrój w półplasterki, wrzuć do miski, w której będziesz podawać sałatkę.
  2. Następnie obierz ogórka ze skórki i pokrój wraz z pomidorem na estetyczne, niewielkie kawałki. Wskazówka - to jak pokroimy warzywa, ma duże znaczenie. Nie bez powodu mówi się, że się na początku ja oczami!
  3. Warzywa przełóż do miski z cebulą. Dodaj także oliwki - można je wydrylować lub podać z pestką - wówczas warto o tym poinformować naszych gości. 
  4. Na górę sałatki ułóż plaster sera feta, skrop całość odrobiną oliwy. Wszystko posyp oregano i świeżo mielonym, czarnym pieprzem Smacznego!
  5. Tak przygotowaną sałatkę najlepiej serwować z dobrym wiejskim chlebem lub jako dodatek do dań. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.