Wakacje zbliżają się wielkimi krokami, a co za tym idzie, kuchnia ewoluuje. Wówczas w odstawkę idą rozgrzewające zupy, ciężkostrawne potrawki, a jedzenie mięsa często ograniczamy jedynie do dań z grilla. Sałatka grecka to zatem idealny pomysł na lekki posiłek, który nie tylko smakuje jak wakacje na rajskiej wyspie, ale i dostarczy całej gamy witamin i cennych minerałów.
Sałatki dla wielu to zbędny element diety, dla innych zaś rarytas, bez którego nie wyobrażają sobie dnia. Obie grupy powinny jednak skosztować kolorowego bukietu i jednocześnie tego najprostszego pod słońcem przepisu. Mowa tu oczywiście o sałatce greckiej, której nikt się nie oprze - wszystko to za sprawą soczystych pomidorów, aromatycznych oliwek i lekkiego dressingu, który doskonale komponuje się z nabiałem i warzywami.
Jak zdradził mi gospodarz z Korfu, podstawą greckiej sałatki jest najlepszej jakości feta. Ser powinien być także w kawałku, a nie tak jak w wielu domach i restauracjach, pokrojony w drobną kostkę. Na drugim planie są warzywa - będzie potrzebować słodkich pomidorów, zielonego ogórka, czerwonej cebuli oraz oliwek. Całość zwieńczy grecka oliwa, odrobina oregano i obowiązkowo grubo mielony pieprz. Tyle wystarczy, by stworzyć prawdziwą ucztę dla podniebienia w prawdziwym, greckim stylu.
Składniki:
Sposób przygotowania: