Nudne dodatki do obiadu idą w odstawkę, a ich miejsce zajmuje jedyna w swoim rodzaju i magiczna w swojej prostocie surówka niedzielna, która może być oczywiście serwowana także w inne dni tygodnia! Przygotowanie jest banalne, a smak wybitny.
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!
Surówka niedzielna to moje nowe uzależnienie. Podaje ją do obiadu i na grillu
Zdrowy obiad to przede wszystkim letnie, kolorowe dodatki. Właśnie dlatego do schabowego, mielonego czy panierowanej piersi z kurczaka warto zaserwować obłędną surówkę niedzielną. Jak sama nazwa wskazuje, najlepiej smakuje po tradycyjnym rosole, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać ją także do posiłku w inne dni tygodnia czy podczas spotkania pod chmurką.
Sekretem surówki są oczywiście chrupiące, sezonowe warzywa. Mowa to o kapuście, marchewce, rzodkiewce i ogórkach konserwowych. Na tym jednak nie koniec - wisienką na torcie będzie kremowy dressing, który idealnie połączy wszystkie składniki i nada jeszcze lepszego smaku.
Przepis na surówkę niedzielną. Lepsza od mizerii czy buraczków
Składniki:
- 200 g białej kapusty,
- 50 g rzodkiewek,
- 200 g marchewki,
- 100 g kukurydzy konserwowej z puszki,
- 100 g ogórków konserwowych.
Kremowy sos:
- 50 g jogurtu naturalnego,
- kilka kropi soku z cytryny,
- ząbek czosnku,
- szczypta soli,
- szczypta grubo mielonego pieprzu, zielenina - koperek lub natka.
Sposób przygotowania:
- Kapustę pozbaw zewnętrznych liści, przekrój na pół i usuń głąb.
- Kawałek warzywa drobno poszatkuj i przełóż do dużej miski.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do kapusty razem z drobno pokrojonymi rzodkiewkami, odsączoną z zalewy kukurydzą i pokrojonymi ogórkami konserwowymi.
- Miks warzyw dokładnie wymieszaj.
- Pora na nasz dressing. W filiżance połącz jogurt, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę oraz przyprawy. Wszystko starannie wymieszaj i dodaj do sałatki z kapusty.
- Surówkę niedzielną dokładnie wymieszaj i gotowe.
- Wskazówka - takie połączenie warzyw i sosu świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale także surówka na grilla. Smacznego!