Niedzielną surówkę serwuję też w tygodniu, a nawet do dań z grilla. Jej sekretem są chrupiące warzywa

Masz dosyć mizerii, buraczków i marchewki z groszkiem do obiadu? Zapomnij o tych oklepanych specjałach i postaw na niedzielną surówkę z sezonowych warzyw. Kolorowe połączenie przyjemnie chrupie i jest zwieńczone obłędnym oraz kremowym dressingiem. Kilka składników i gotowe - to idealny dodatek do obiadu i rarytas na grilla.

Nudne dodatki do obiadu idą w odstawkę, a ich miejsce zajmuje jedyna w swoim rodzaju i magiczna w swojej prostocie surówka niedzielna, która może być oczywiście serwowana także w inne dni tygodnia! Przygotowanie jest banalne, a smak wybitny. 

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Surówka niedzielna to moje nowe uzależnienie. Podaje ją do obiadu i na grillu 

Zdrowy obiad to przede wszystkim letnie, kolorowe dodatki. Właśnie dlatego do schabowego, mielonego czy panierowanej piersi z kurczaka warto zaserwować obłędną surówkę niedzielną. Jak sama nazwa wskazuje, najlepiej smakuje po tradycyjnym rosole, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać ją także do posiłku w inne dni tygodnia czy podczas spotkania pod chmurką. 

Sekretem surówki są oczywiście chrupiące, sezonowe warzywa. Mowa to o kapuście, marchewce, rzodkiewce i ogórkach konserwowych. Na tym jednak nie koniec - wisienką na torcie będzie kremowy dressing, który idealnie połączy wszystkie składniki i nada jeszcze lepszego smaku. 

Przepis na surówkę niedzielną. Lepsza od mizerii czy buraczków

Składniki: 

  • 200 g białej kapusty,
  • 50 g rzodkiewek,
  • 200 g marchewki,
  • 100 g kukurydzy konserwowej z puszki,
  • 100 g ogórków konserwowych. 

Kremowy sos:

  • 50 g jogurtu naturalnego,
  • kilka kropi soku z cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • szczypta soli,
  • szczypta grubo mielonego pieprzu, zielenina - koperek lub natka.

Sposób przygotowania: 

  1. Kapustę pozbaw zewnętrznych liści, przekrój na pół i usuń głąb. 
  2. Kawałek warzywa drobno poszatkuj i przełóż do dużej miski. 
  3. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do kapusty razem z drobno pokrojonymi rzodkiewkami, odsączoną z zalewy kukurydzą i pokrojonymi ogórkami konserwowymi. 
  4. Miks warzyw dokładnie wymieszaj. 
  5. Pora na nasz dressing. W filiżance połącz jogurt, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę oraz przyprawy. Wszystko starannie wymieszaj i dodaj do sałatki z kapusty. 
  6. Surówkę niedzielną dokładnie wymieszaj i gotowe. 
  7. Wskazówka - takie połączenie warzyw i sosu świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, ale także surówka na grilla. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.