Sezon na czereśnie trwa, a więc to dobra okazja, aby włączyć je do swojego jadłospisu. Zamiast przerabiać je na drożdżówki i dżemy, mamy lepszą propozycję. Wyśmienicie bowiem smakują również przyrządzone w formie kompotu. Przepis jest banalnie prosty.
Czereśnie w 80% składają się z wody, dlatego doskonale gaszą pragnienie podczas upalnego lata. Są bogatym źródłem witaminy C oraz przeciwutleniaczy. Dodatkowo zawierają sporą dawkę błonnika, który reguluje pracę jelit, poprawia funkcje układu trawiennego i zapewnia uczucie sytości. Dlatego osoby na redukcji chętnie włączają czereśnie do swojego menu. Posiadają też niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą po nie sięgać ci, którzy mają problemy z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Nie ma pyszniejszego kompotu od tego, przygotowanego z przepisu babci. Od zawsze stanowił on słodkie uzupełnienie każdego, letniego obiadu. Malutkie owoce zanurzone w napoju są tak pyszne, że po szklance przejdzie ci jakakolwiek ochota na deser. Jeśli masz nadwyżkę czereśni, nie zastanawiaj się ani chwili i rób czereśniowy kompot. Poniżej znajdziesz składniki, których potrzebujesz.
W pięciolitrowym garnku zagotuj wodę, a kiedy zacznie wrzeć, dodaj czereśnie. Następnie wsyp cukier i mieszaj do momentu, aż się rozpuści. Wyciśnij sok z cytryny, wrzuć cynamon i goździki. Gotuj na średnim ogniu przez 25 minut, aż czereśnie zmiękną. Napój możesz podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od tego, którą wersję wolisz. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
PORADA! Zastosuj taką ilość cukru, aby odpowiadała ona twoim kubkom smakowym. Czereśnie miewają różny stopień słodkości, dlatego warto kontrolować jego poziom podczas dodawania. Jeśli nie chcesz pływających owoców w napoju, przecedź go przez sitko.