Chłodnik bułgarski, czyli tarator to danie idealne na upalne dni. Nie tylko smakuje wspaniale, lecz także jest bardzo łatwy, szybki i tani w wykonaniu. Podstawą są jogurt grecki i ogórki. Z ogórkami jednak należy zrobić jedną rzecz, o której wspominałam już podczas przepisu na oryginalne greckie tzatziki. Chodzi o to, by z ogórków wydrążyć gniazda nasienne. To sprawi, że chłodnik bułgarski będzie bardziej kremowy i nie podejdzie wodą. Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich czymś pysznym i nieoczywistym, chłodnik bułgarski tarator będzie idealnym pomysłem na letni obiad.
Zobacz wideo Poznaj przepis na pyszną zupę na zimno z pora i ziemniaków
Chłodnik lepszy niż buraczany i pomidorowy. Jak zrobić bułgarski tarator?
Składniki:
- 500 g jogurtu greckiego,
- ok. 400-500 g świeżych ogórków,
- 4 ząbki czosnku,
- garść orzechów włoskich,
- pęczek koperku,
- sól i pieprz do smaku,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- oliwa z oliwek.
Chłodnik bułgarski - sposób wykonania:
- Ogórki umyj i obierz. Następnie przekrój wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wydrąż gniazda nasienne. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i włóż do miski. Możesz delikatnie odcisnąć nadmiar soku za pomocą ręcznika papierowego, ale nie jest to konieczne.
- Czosnek zmiel w prasce i dodaj do ogórków. Orzechy włoskie drobno posiekaj lub rozdrobnij w malakserze. Nie miel ich jednak na proszek - powinny być wyczuwalne w chłodniku.
- Do miski dodaj orzechy, posiekany koperek, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj i odłóż na jakiś czas do lodówki, by smaki się przegryzły, a samo danie nabrało odpowiedniej temperatury.
Taki chłodnik możesz serwować na dwa sposoby. Jako samodzielny posiłek na przykład z chlebkiem pita lub grzankami ziołowymi. Możesz także ten chłodnik zaserwować w formie dodatku do grillowanych mięs lub na przykład pieczonego kurczaka. Bez względu na to, jak podasz tarator, twoja rodzina na sto procent będzie zachwycona.