Dawniej, kiedy nie było internetu, gospodynie domowe wymieniały się kartkami z przepisami na przeróżne potrawy. Ostatnio znalazłam recepturę na sałatkę papieską, którą na różne okazje robiła moja babcia. Pyszne połączenie kilku składników przywołuje na myśl wspomnienia z dzieciństwa, dlatego warto poświęcić kilka chwil na jej przygotowanie.
Niegdyś była hitem każdej imprezy rodzinnej, obecnie została trochę wyparta przez inne potrawy. Zupełnie niesłusznie, ponieważ sałatka papieska nadaje się nawet jako dodatek do mięs z grilla. Przygotowanie jej zajmie ci kilka chwil i nie sprawi żadnych trudności. Składniki potrzebne na dużą miskę:
Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i wyciśnij przez kratkę do dużej miski. Cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę i dodaj do jajek. Następnie wrzuć pokrojone w większą kostkę ziemniaki, posiekany koperek, oraz starty ser. Przypraw majonezem, musztardą, solą, pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na minimum dwie godziny, żeby sałatka się przegryzła.
PORADA! Jeśli nie posiadasz kratki do warzyw, zetrzyj jajka na drobnych oczkach tarki.
Karkówka z rusztu, sałatka papieska i orzeźwiający napój — nie ma lepszego połączenia na letnią posiadówkę ze znajomymi. Kiedy żar leje się z nieba, warto postawić na cytrynowo-miętową lemoniadę, która ugasi nawet największe pragnienie.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.