W Watykanie by się nie powstydzili. Ta sałatka gościła na stole samego papieża. Kilka minut roboty

Nikt nie wyobraża sobie świąt czy uroczystości rodzinnych bez pysznej sałatki. Mimo tego, że lubimy eksperymentować i próbować nowych wariantów, chętnie sięgamy po tradycyjne smaki. Czy wiesz, jak zrobić sałatkę papieską? Podobno serwują ją głowom kościoła w samym Watykanie.

Dawniej, kiedy nie było internetu, gospodynie domowe wymieniały się kartkami z przepisami na przeróżne potrawy. Ostatnio znalazłam recepturę na sałatkę papieską, którą na różne okazje robiła moja babcia. Pyszne połączenie kilku składników przywołuje na myśl wspomnienia z dzieciństwa, dlatego warto poświęcić kilka chwil na jej przygotowanie.

Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!

Jak zrobić sałatkę papieską? Wszyscy będą prosić o dokładkę

Niegdyś była hitem każdej imprezy rodzinnej, obecnie została trochę wyparta przez inne potrawy. Zupełnie niesłusznie, ponieważ sałatka papieska nadaje się nawet jako dodatek do mięs z grilla. Przygotowanie jej zajmie ci kilka chwil i nie sprawi żadnych trudności. Składniki potrzebne na dużą miskę:

  • 8 jajek,
  • 250 g tartego żółtego sera,
  • 8 sporych ogórków kiszonych,
  • 10 ugotowanych wcześniej ziemniaków,
  • 1 cebula czerwona,
  • 6-7 łyżek majonezu,
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej,
  • mały pęczek koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i wyciśnij przez kratkę do dużej miski. Cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę i dodaj do jajek. Następnie wrzuć pokrojone w większą kostkę ziemniaki, posiekany koperek, oraz starty ser. Przypraw majonezem, musztardą, solą, pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na minimum dwie godziny, żeby sałatka się przegryzła.

PORADA! Jeśli nie posiadasz kratki do warzyw, zetrzyj jajka na drobnych oczkach tarki.

Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana fot.istock/zhekos

Jak zrobić orzeźwiającą lemoniadę? Doskonale sprawdzi się podczas letniego grilla

Karkówka z rusztu, sałatka papieska i orzeźwiający napój — nie ma lepszego połączenia na letnią posiadówkę ze znajomymi. Kiedy żar leje się z nieba, warto postawić na cytrynowo-miętową lemoniadę, która ugasi nawet największe pragnienie.

  1. W rondelku, na małym ogniu, rozpuść pół szklanki cukru i pół szklanki wody. Zagotuj, a powstały syrop pozostaw do ostygnięcia.
  2. Do dzbanka wlej zimny syrop cukrowy, 3 szklanki wody, pół szklanki soku z cytryny i posiekaną garść liści mięty.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj i uzupełnij naczynie kostkami lodu.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: