• Link został skopiowany

Bez nerwów, wyrabiania i straty czasu. Od lat robię ciasto drożdżowe z patentem Ewy Wachowicz

Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe było puszyste i delikatne? Od zawsze słyszymy, że masę trzeba mocno wyrabiać ręką, by ją odpowiednio napowietrzyć. Ewa Wachowicz zdradziła autorski sposób, który jest prosty i zawsze się udaje. Sekret tkwi w kolejności dodawania produktów.
Ciasto drożdżowe
Fot. Eleonor2439 / iStock, Fot. Jakub Porzycki / Agencja Gazeta

Nie ma nic pyszniejszego niż kawałek ciasta drożdżowego do popołudniowej kawki. Ślinka leci na samą myśl o słodkich owocach przykrytych kruszonką. Pieczenie drożdżowca zwykle kojarzy nam się ze żmudnym procesem, dlatego poniższy przepis może zmienić podejście do tego ciasta o 180 stopni.

Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa w kuchni Hapsa. Jej przepis na policzki wołowe olśniewa

Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe było puszyste i delikatne? Cztery kroki dzielą cię od pysznego wypieku

Ewa Wachowicz opracowała sposób na ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje. Zaskoczyła wszystkich zupełnie nowym podejściem do składników. Okazuje się, że nie ma potrzeby długiego wyrabiania masy, a sekret tkwi w kolejności dodawania poszczególnych produktów. Jak wygląda proces przygotowania drożdżowca krok po kroku?

  • Drożdże kruszymy do miski i zasypujemy je cukrem.
  • Dodajemy roztrzepane jajka, mleko oraz roztopione masło.
  • Wsypujemy mąkę, sól i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na trzy godziny.
  • Mieszamy składniki drewnianą łyżką, przekładamy do foremki, nakładamy dodatki i pieczemy.

Jak się robi ciasto drożdżowe? Składniki podane na dużą blachę do piekarnika

Uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe możesz wykorzystać do upieczenia słodkich bułeczek, rogalików czy drożdżowca z owocami. Sprawdzi się tu każde nadzienie oraz niezastąpiona kruszonka. Ilość masy możesz dowolnie modyfikować, np. dzieląc produkty przez dwa. Przygotuj:

  • 1 kg mąki,
  • 3/4 szklanki letniego mleka,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 6 jajek w temp. pokojowej,
  • 120 g roztopionego masła,
  • szczypta soli.
Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżoweFot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Jeśli chcesz zaoszczędzić sobie pracy, pamiętaj o patencie Ewy Wachowicz na kolejność dodawania składników. Wyrośnięte ciasto przełóż na blaszkę (40 × 25) wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Dodaj na górę ulubione owoce, ser lub samą kruszonkę. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35-40 minut. Pod koniec sprawdź patyczkiem, czy ciasto już jest gotowe. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

PORADA! Do przygotowania kruszonki na dużą blaszkę, użyj: 120 g zimnego masła, 200 g mąki krupczatki i 120 g cukru. Wszystkie składniki przełóż do miseczki i rozcieraj je między palcami do momentu połączenia się w grudki.

Więcej o: