Nie ma nic pyszniejszego niż kawałek ciasta drożdżowego do popołudniowej kawki. Ślinka leci na samą myśl o słodkich owocach przykrytych kruszonką. Pieczenie drożdżowca zwykle kojarzy nam się ze żmudnym procesem, dlatego poniższy przepis może zmienić podejście do tego ciasta o 180 stopni.
Ewa Wachowicz opracowała sposób na ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje. Zaskoczyła wszystkich zupełnie nowym podejściem do składników. Okazuje się, że nie ma potrzeby długiego wyrabiania masy, a sekret tkwi w kolejności dodawania poszczególnych produktów. Jak wygląda proces przygotowania drożdżowca krok po kroku?
Uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe możesz wykorzystać do upieczenia słodkich bułeczek, rogalików czy drożdżowca z owocami. Sprawdzi się tu każde nadzienie oraz niezastąpiona kruszonka. Ilość masy możesz dowolnie modyfikować, np. dzieląc produkty przez dwa. Przygotuj:
Jeśli chcesz zaoszczędzić sobie pracy, pamiętaj o patencie Ewy Wachowicz na kolejność dodawania składników. Wyrośnięte ciasto przełóż na blaszkę (40 × 25) wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Dodaj na górę ulubione owoce, ser lub samą kruszonkę. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 35-40 minut. Pod koniec sprawdź patyczkiem, czy ciasto już jest gotowe. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
PORADA! Do przygotowania kruszonki na dużą blaszkę, użyj: 120 g zimnego masła, 200 g mąki krupczatki i 120 g cukru. Wszystkie składniki przełóż do miseczki i rozcieraj je między palcami do momentu połączenia się w grudki.