Żadna szarlotka czy kremówka. Z tego przepisu wyjdzie lepszy niż z cukierni. Każdy chce spróbować

Ostatnio zapanowała moda na pistacjowe słodycze. W każdej cukierni możemy natknąć się na ciasta i desery o tym smaku, jednak ich ceny są tak wysokie, że często sobie odmawiamy. Jest jednak wyjście z sytuacji. Masz ochotę na takie ciacho? Sprawdź, jak zrobić pastę pistacjową do sernika i upiecz go.

Najważniejszą kwestią podczas robienia sernika pistacjowego jest wcześniejsze przygotowanie orzechowej pasty. Można użyć sklepowego gotowca, jednak zrobiona w domu jest zdecydowanie tańsza i smaczniejsza, co wpływa na ostateczny smak ciasta.

Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa w kuchni Hapsa. Jej przepis na policzki wołowe olśniewa

Jak zrobić pastę pistacjową do sernika? Z tym przepisem zawsze się udaje

Domowa pasta pistacjowa jest pyszna w smaku i można ją wykorzystać na wiele sposobów. Do jej przygotowania będziesz potrzebować 300 g niesolonych, obranych pistacji, tabliczkę białej czekolady i łyżkę oleju kokosowego. Orzechy wrzucamy do wysokiego naczynia i za pomocą blendera miksujemy, aż zacznie się wydzielać olej. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę oraz olej kokosowy i dodaj je do masy. Miksuj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Tak przygotowana pasta nada się do zrobienia sernika, smarowania kanapek czy naleśników

Jakie produkty są potrzebne do sernika pistacjowego? Przepis nie jest skomplikowany

Sernik jest jednym z ulubionych ciast Polaków i często robimy go na różne uroczystości. Wersja z pistacjami niedawno pojawiła się na naszych stołach, jednak szturmem zdobyła popularność. Chcesz przygotować pyszne ciasto dla całej rodziny? Na tortownicę 26 cm będą ci potrzebne następujące składniki:

  • 400 g domowej pasty pistacjowej,
  • 200 g słodkich herbatników,
  • 100 g masła,
  • 800 g twarogu trzykrotnie mielonego,
  • 200 g cukru,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 jajka + 2 żółtka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Masło rozpuść i wymieszaj je z pokruszonymi herbatnikami. Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasteczkową masę i mocno dociśnij. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, a po 10 minutach wyciągnij i ostudź. Obniż temperaturę do 160 stopni i zabierz się za przygotowanie masy. W dużej misce wymieszaj mascarpone z twarogiem. Dodaj cukier, ekstrakt z wanilii i miksuj na niewielkich obrotach. Dodawaj po jednym jajku i żółtku, a kiedy się skończą, mąkę ziemniaczaną. Na koniec przełóż do masy serowej pastę pistacjową, wymieszaj na małych obrotach i wylej wszystko na ciasteczkowy spód. Blaszkę umieść w kąpieli wodnej (nalanej do wysokości połowy tortownicy) i piecz przez półtorej godziny. Aby woda nie przedostała się do ciasta, owiń ją szczelnie folią aluminiową. Po upieczeniu nie wyjmuj sernika, lecz wystudź go przy otwartych drzwiczkach. Kiedy będzie zimny, możesz polać go polewą i udekorować. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

PORADA! Do ciasta możesz użyć dowolnej polewy, jednak najlepsza będzie z białej czekolady. Roztop tabliczkę w kąpieli wodnej i dodaj do niej 100 ml śmietany kremówki. Wszystko dokładnie wymieszaj i zostaw do ostudzenia. Na koniec wylej na sernik i udekoruj posiekanymi pistacjami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.