Nasze mamy i babcie najczęściej robiły sernik z półtłustego, mielonego twarogu z wiaderka. To najbardziej klasyczna opcja, która smakuje każdemu. Niektórzy dorzucają do masy rodzynki albo suszone morele, inni wolą puszyste ciasto bez żadnych dodatków. Co powiesz na małą modyfikację? Zamiast szukać przepisu w starym notesie, wypróbuj nowoczesny sernik na bazie serków homogenizowanych.
Ciasto zrobione z serków jest puszyste jak chmurka i przypomina piankę. Nie jest tak zbite jak tradycyjny sernik, więc idealnie sprawdzi się w przypadku osób, które wolą łakocie o lżejszej konsystencji. Gdy ukroisz kawałek, dostrzeżesz małe bąbelki. Przygotuj tortownicę o średnicy 27 cm i następujące produkty:
Jak widzisz, składników jest bardzo mało, więc możesz mieć pewność, że z przygotowaniem ciasta spokojnie poradzi sobie nawet początkujący cukiernik.
PORADA! Zamiast tortownicy możesz użyć formy 30x20 cm, ewentualnie dwóch keksówek o wymiarach 15x10 cm.
Zacznij od nagrzania piekarnika do 170 st. C w trybie pieczenia góra-dół. Wymieszaj w misce wszystkie składniki na jednolitą masę. Przelej całość do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz pół godziny, a po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w środku na kolejne 30 minut. Potem wyjmij i postaw na blacie kuchennym. Zaczekaj z krojeniem do momentu, aż sernik całkowicie wystygnie. Wierzch ciasta możesz posypać cukrem pudrem, udekorować świeżymi owocami albo zrobić polewę, np. z kajmaku albo białej czekolady. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.