Snickers jest produkowany przez firmę Mars. Został stworzony w 1930 roku. Jego nazwa pochodzi od ulubionego konia rodziny Mars w tamtym okresie, który zmarł przed premierą. Jeśli jesteś fanem tego batonika albo po prostu lubisz słodkości, koniecznie zrób ciasto inspirowane słynnym łakociem. Poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik, bo nie wymaga pieczenia.
Mój mąż jest fanem Snickersa, dlatego swego czasu postanowiłam zrobić mu niespodziankę i spróbować zrobić batona w wersji maxi, czyli pyszne ciasto. Od tamtej pory zawsze przygotowuję je na imprezy rodzinne i znika ze stołu jako pierwsze. Do wykonania będą ci potrzebne:
Korzystam z formy 18/27 cm albo tortownicy o średnicy 24 cm. Przygotowanie zajmuje maksymalnie pół godziny. Na początku zalej żelatynę wrzątkiem, dokładnie wymieszaj i odłóż na kilka minut do przestudzenia. Następnie przelej do miski, dodaj kajmak oraz masło orzechowe.
Po wymieszaniu powinnaś uzyskać gładką konsystencję. Teraz ubij śmietankę z cukrem i połącz ją z przygotowaną wcześniej masą. Wyłóż formę papierem do pieczenia, ułóż herbatniki i wylej połowę kremu. Ułóż kolejną warstwę herbatników i drugą część kremu. Włóż do lodówki na 3 godziny. Po upływie tego czasu trzeba zrobić polewę. Przygotuj:
Wlej śmietankę do rondelka, podgrzej i dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj krem do momentu, aż składniki się połączą. Mieszanka powinna być gęsta. Wyjmij ciasto z lodówki, wylej polewę i posyp na wierzchu orzechami. Na koniec możesz je jeszcze na godzinę odłożyć do lodówki.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!