• Link został skopiowany

Dla niego porzucisz dietę. Masa rozpływa się w ustach, a dodatki? Bajka. Zrób nie tylko na urodziny

Snickers to jeden z najbardziej lubianych batonów. Połączenie nugatu, orzeszków, karmelu i czekolady ma fanów na całym świecie. A może by tak przenieść to na ciasto? Zrób snickers bez pieczenia na herbatnikach.
Snickers bez pieczenia na herbatnikach philly077/iStock
Snickers bez pieczenia na herbatnikach philly077/iStock

Snickers jest produkowany przez firmę Mars. Został stworzony w 1930 roku. Jego nazwa pochodzi od ulubionego konia rodziny Mars w tamtym okresie, który zmarł przed premierą. Jeśli jesteś fanem tego batonika albo po prostu lubisz słodkości, koniecznie zrób ciasto inspirowane słynnym łakociem. Poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik, bo nie wymaga pieczenia.

Zobacz wideo Snickers w wersji FIT. Już nigdy nie sięgniesz po tego ze sklepowej półki

Ciasto snickers z krówką i orzechami. Smakuje lepiej niż batonik

Mój mąż jest fanem Snickersa, dlatego swego czasu postanowiłam zrobić mu niespodziankę i spróbować zrobić batona w wersji maxi, czyli pyszne ciasto. Od tamtej pory zawsze przygotowuję je na imprezy rodzinne i znika ze stołu jako pierwsze. Do wykonania będą ci potrzebne:

  • 360 g herbatników typu petit beurre,
  • 460 g kajmaku,
  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki masła orzechowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 100 ml wrzątku.

Korzystam z formy 18/27 cm albo tortownicy o średnicy 24 cm. Przygotowanie zajmuje maksymalnie pół godziny. Na początku zalej żelatynę wrzątkiem, dokładnie wymieszaj i odłóż na kilka minut do przestudzenia. Następnie przelej do miski, dodaj kajmak oraz masło orzechowe.

Ciasto snickers z krówką i orzechami
Ciasto snickers z krówką i orzechamiAnikona/iStock

Snickers bez pieczenia na herbatnikach. Rozpływa się w ustach

Po wymieszaniu powinnaś uzyskać gładką konsystencję. Teraz ubij śmietankę z cukrem i połącz ją z przygotowaną wcześniej masą. Wyłóż formę papierem do pieczenia, ułóż herbatniki i wylej połowę kremu. Ułóż kolejną warstwę herbatników i drugą część kremu. Włóż do lodówki na 3 godziny. Po upływie tego czasu trzeba zrobić polewę. Przygotuj:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 50 ml śmietanki 30%,
  • 100 g orzechów ziemnych prażonych solonych.

Wlej śmietankę do rondelka, podgrzej i dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj krem do momentu, aż składniki się połączą. Mieszanka powinna być gęsta. Wyjmij ciasto z lodówki, wylej polewę i posyp na wierzchu orzechami. Na koniec możesz je jeszcze na godzinę odłożyć do lodówki.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: