Jest lepsza niż żurek i biały barszcz. Mało kto zna ten przepis, a szkoda. Tego smaku się nie zapomina

Tradycyjna zupa chrzanowa jest szczególnie popularna w okresie wielkanocnym. Ma wyrazisty, pikantny smak i jest uważana za konkurencję dla żurku. Wcale nie oznacza to jednak, że nie można zaserwować jej w innych porach roku.

Zupa chrzanowa nie należy do popularnych, a szkoda. Przygotowywano ją już wiele lat temu z serwatki oraz tartego korzenia chrzanu i nazywano "polewką chrzanową". Najczęściej gościła na stołach podczas świąt wielkanocnych. Ma kremowy kolor, widoczne kawałki boczku, kiełbasy oraz mięsa pokrojonego w kostkę. Dodaje się też do niej ćwiartki jajek.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Najprostsza zupa chrzanowa. W sam raz na niedzielny obiad

Potrawa bez wątpienia wyróżnia się smakiem na tle innych zup. Ma charakterystyczny, wyraźny smak, dlatego idealnie sprawdzi się dla osób, które nie przepadają za delikatnym rosołem i wolą pikantne zupy. Do przygotowania tradycyjnej chrzanicy będzie ci potrzebne:

  • 2 l serwatki,
  • 200 g tartego korzenia chrzanu,
  • 10 dag żeberek,
  • 10 dag boczku,
  • 2 gotowane jajka,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • Jedna łyżka mąki,
  • Jedno surowe jajko,
  • Sól.

Wlej serwatkę do garnka, włóż surowe żeberka i przez godzinę gotuj na małym ogniu. W tym czasie oczyść i obierz korzeń chrzanu, a następnie zetrzyj go na tarce na małych oczkach.

Zupa chrzanowa
Zupa chrzanowa cegli/iStock

Najlepsza zupa chrzanowa. Domownicy na bank poproszą o dokładkę

Podsmaż na patelni pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz boczek. Dodaj do wywaru zrobionego z serwatki i żeberek. Dołóż starty chrzan, sól i dokładnie wymieszaj. Całość powinna się gotować 10 minut. Na sam koniec zabarw i zahartuj zupę.

  1. Wlej śmietanę do miski,
  2. Dodaj mąkę oraz surowe jajko,
  3. Dokładnie wymieszaj,
  4. Dodaj do miski odrobinę wywaru i ponownie wymieszaj,
  5. Przelej do garnka i połącz całość.

Do głębokiego talerza włóż ćwiartki ugotowanych na twardo jajek i nalej chochlą chrzanicę. Smacznego! Zupa spokojnie może stać w lodówce przez kilka dni. Jej kiśnięciu zapobiega właśnie chrzan, który ma właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: