Przepis na biszkopt idealny. Dodaję łyżeczkę tego składnika i z dumą patrzę jak rośnie pod sam sufit

Odkąd pamiętam, pieczenie biszkoptu w moim domu było czymś problematycznym. Najpierw problem miała mama, a później ja. Na szczęście udało mi się trafić na idealny przepis i teraz obie jesteśmy w tym mistrzyniami. Okazało się, że wystarczy dodać łyżeczkę jednego składnika.

Przepis na biszkopt idealny? Da się zrobić. Pieczenie powszechnie uznawane jest za trudne i przekonałam się o prawdziwości tego stwierdzenia na własnej skórze. Na szczęście wszystko się zmieniło. Gdybym tylko wiedziała wcześniej, w czym rzecz... 

Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady. Świętujemy Święto Czekolady czekoladą!

Jak upiec idealny biszkopt? Ten składnik odmieni cały twój wypiek 

Upieczenie idealnego biszkoptu okazało się łatwe, jeśli ma się dobry przepis. Trafiłam na niego w sieci, dając ostatnią szansę temu wypiekowi, i na szczęście się udało. Teraz jestem w tym mistrzynią! Żałuję tylko, że tak późno. Ale co dodać do tego biszkoptu, by rósł jak szalony? Sprawę załatwi... łyżeczka spirytusu lub mocnego alkoholu.   

Składniki: 

  • 6 dużych jajek
  • 1 pełna szklanka cukru, 
  • 1 szklanka mąki, najlepiej tortowej, 
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej, 
  • 1 łyżeczka spirytusu lub innego mocnego alkoholu, a opcjonalnie nawet octu (1,5 łyżeczki), 
  • szczypta soli. 

Przepis na biszkopt, który zawsze się udaje. Sposób przygotowania krok po kroku 

Zanim przystąpisz do pichcenia, wyjmij składniki z lodówki trochę wcześniej, by wszystkie miały jednakową temperaturę pokojową.

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotuj miskę. Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj z alkoholem i proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem i solą. Pamiętaj, by cukier dosypywać partiami. 
  2. Kiedy uzyskasz jasną i lśniącą bezę, wrzuć żółtka i ponownie wymieszaj. Następnie dodawaj partiami mąkę i mąkę ziemniaczaną, miksując na wolnych obrotach. 
  3. Dno formy do pieczenia wysmaruj masłem i kaszą manną. Boków nie smaruj - biszkopt musi się "wspinać". Następnie przelej ciasto do formy i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 35 minut. 
  4. Po upieczeniu studź biszkopt przy uchylonych drzwiczkach piekarnika lub rzuć nim o ziemię z wysokości ok. 30 cm. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że nie opadnie. 
Więcej o: