Przepis na biszkopt idealny? Da się zrobić. Pieczenie powszechnie uznawane jest za trudne i przekonałam się o prawdziwości tego stwierdzenia na własnej skórze. Na szczęście wszystko się zmieniło. Gdybym tylko wiedziała wcześniej, w czym rzecz...
Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady. Świętujemy Święto Czekolady czekoladą!
Jak upiec idealny biszkopt? Ten składnik odmieni cały twój wypiek
Upieczenie idealnego biszkoptu okazało się łatwe, jeśli ma się dobry przepis. Trafiłam na niego w sieci, dając ostatnią szansę temu wypiekowi, i na szczęście się udało. Teraz jestem w tym mistrzynią! Żałuję tylko, że tak późno. Ale co dodać do tego biszkoptu, by rósł jak szalony? Sprawę załatwi... łyżeczka spirytusu lub mocnego alkoholu.
Składniki:
- 6 dużych jajek,
- 1 pełna szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki, najlepiej tortowej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka spirytusu lub innego mocnego alkoholu, a opcjonalnie nawet octu (1,5 łyżeczki),
- szczypta soli.
Przepis na biszkopt, który zawsze się udaje. Sposób przygotowania krok po kroku
Zanim przystąpisz do pichcenia, wyjmij składniki z lodówki trochę wcześniej, by wszystkie miały jednakową temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj miskę. Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj z alkoholem i proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem i solą. Pamiętaj, by cukier dosypywać partiami.
- Kiedy uzyskasz jasną i lśniącą bezę, wrzuć żółtka i ponownie wymieszaj. Następnie dodawaj partiami mąkę i mąkę ziemniaczaną, miksując na wolnych obrotach.
- Dno formy do pieczenia wysmaruj masłem i kaszą manną. Boków nie smaruj - biszkopt musi się "wspinać". Następnie przelej ciasto do formy i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 35 minut.
- Po upieczeniu studź biszkopt przy uchylonych drzwiczkach piekarnika lub rzuć nim o ziemię z wysokości ok. 30 cm. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że nie opadnie.