Rezygnacja z chleba często bywa kłopotliwa dla ludzi na diecie. Przyzwyczajeni do szybkich kanapek na śniadania czy kolacje, często brakuje nam pomysłu na to, czym możemy je zastąpić. Jest jednak kilka świetnych propozycji, których przygotowanie nie zajmuje długiego czasu. Znane trenerki zapewniają, że dzięki nim przejdzie ci ochota na nadprogramowe przekąski.
Wielu sportowców i dietetyków dzieli się ze światem różnymi pomysłami na niskokaloryczne posiłki. Wśród nich możemy znaleźć również takie, które zastąpią standardowe kanapki. Przyjmuje się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia i to właśnie od niego zależy, czy będzie nas nachodzić ochota na podjadanie. Jest to szczególnie ważne, kiedy jesteśmy na redukcji i staramy się liczyć kalorie.
W książce Ewy Chodakowskiej pt. "Zmień swoje życie z Ewą Chodakowską", możemy znaleźć recepturę na zbilansowaną i zdrową jajecznicę, po której długo nie poczujesz głodu. Do przygotowania sycącego śniadania będziesz potrzebować:
Sałatę ułóż na talerzu i dodaj pokrojonego ogórka, pomidora i cebulę dymkę. Całość zalej łyżeczką octu jabłkowego i przygotuj jajecznicę. W misce rozbełtaj jajka i usmaż je na łyżeczce oliwy. Dopraw solą i pieprzem według gustu i przełóż na sałatkę.
Innym pomysłem na zastąpienie kanapek jest śniadaniowa frittata z papryką i szpinakiem według Anny Lewandowskiej, którą możemy znaleźć na jej stronie www.hpba.pl. Trenerka poleca rozpocząć dzień posiłkiem białkowo-tłuszczowym, przez co minie nam chęć na przekąski. Potrzebne składniki:
Do miski wbij jajko, dodaj tymianek, pieprz, sól i wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i wlej masę jajeczną. Dodaj pociętą w cienkie paski paprykę, porwane liście szpinaku i przykryj naczynie pokrywką. Smaż na niewielkim ogniu do momentu, aż jajka się zetną. Przygotuj dressing: wymieszaj jogurt z posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wyłóż frittatę na talerz i polej sosem.
Mariola Bojarska-Ferenc zasłynęła jako pierwsza propagatorka fitnessu w Polsce już w latach 80. Nic więc dziwnego, że kobieta doskonale zna wszelkie tajniki zdrowego odżywiania. Kobieta podzieliła się na swoim Instagramie przepisem na tatara z łososia z musem z awokado, który świetnie sprawdzi się zamiast wieczornych kanapek. Przygotowanie potrawy zajmuje kilka chwil i wymaga jedynie kilku składników:
Składniki na mus:
Łososia umyj, osusz i pokrój w niewielką kostkę. Pora drobno posiekaj, dodaj sos sojowy, 2 łyżki oliwy, sok z limonki, kilka kropel sosu Tabasco i świeżo mielony pieprz. Awokado rozduś widelcem, dodaj startego ogórka, przypraw i ułóż na dnie miseczek. Na górę przełóż łososia i udekoruj, np. posiekanym koperkiem.