Leczo w słoikach smakuje jeszcze lepiej. Stosuję zasadę 2:2:2:2. Rodzina zajada do ostatniej kropli

Leczo do słoików to doskonały sposób na zatrzymanie lata na dłużej. Ciesz się pysznym, aromatycznym i sycącym posiłkiem z sezonowych warzyw nawet zimą. W prosty sposób sprawisz, że będziesz się nim zajadać nawet w styczniu.

Leczo to pyszny i sycący posiłek po korek wypełniony warzywami. Szczególnie wybitnie smakuje z dodatkiem cukinii, na którą obecnie trwa sezon. Jak je zrobić, a następnie zawekować w słoiku, by cieszyć się jego aromatem przez długie miesiące?

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Przepis na leczo do słoików. Będzie wyborne nawet zimą

Poza wyjątkowym smakiem leczo ma jeszcze jedną zaletę - możesz je dopasować do swoich upodobań. W tradycyjnej wersji powinno zawierać nieco porządnej, dobrej jakościowo kiełbasy, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby pominąć ten składnik i skupić się głównie na warzywach, w tym pomidorach, papryce, cebuli czy pieczarkach. Niezależnie od tego, którą opcję wybierzesz, warto, aby zawierało też cukinię. Zwłaszcza że obecnie trwa sezon, więc możesz cieszyć się nią prosto z krzaczka. Jak przygotować aromatyczne leczo, które będziesz jeść również zimą? Trzymaj się zasady 2:2:2:2, kupując warzywa. 

Składniki:

  • 2 kg papryki, najlepiej w różnych kolorach,
  • 2 kg mięsistych pomidorów (również trwa sezon, warto skorzystać) lub 4 szt. pomidorów z puszki,
  • 2 kg cukinii,
  • 2 duże cebule,
  • olej do smażenia,
  • przyprawy, czyli sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, odrobina cukru, majeranek
  • opcjonalnie: 4 kiełbasy.
Leczo do słoików
Leczo do słoików Leczo do słoików. Fot. Michał Grocholski / Agencja Wyborcza.pl

Jak zrobić pyszne domowe leczo? Nie zapomnij o cukinii

Zrobienie leczo jest naprawdę proste, do tego nie wymaga brudzenia wielu naczyń, gdyż wystarczy patelnia oraz garnek. Jeśli decydujesz się na mięsną wersję, zacznij od pokrojenia kiełbasy w półplasterki. Wrzuć ją na patelnię i podsmaż na oleju.

  1. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż, aż się zeszkli (możesz razem z kiełbasą). Przełóż do garnka z odrobiną oleju.
  2. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne, pokrój na plastry, z pomidorów usuń korzonki, ewentualnie również skórkę, cukinię obierz i pokrój w półplasterki. Dorzuć całość do cebuli, wymieszaj i duś na małym ogniu około 20-25 minut. Nie zapomnij o regularnym mieszaniu, inaczej warzywa mogą przywierać do dna.
  3. Gdy pomidory się rozpadną, a papryka będzie miękka, dodaj przyprawy. Wystarczy po około 1 łyżeczce majeranku, papryki, odrobina cukru oraz sól i pieprz do smaku wedle uznania. Gotuj jeszcze 5-10 minut.
  4. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki, po czym przełóż do nich gorące leczo. Mocno zakręć, następnie zapasteryzuj (w garnku lub piekarniku). Gdy ostygną, przełóż do chłodnego i ciemnego miejsca, a będą pyszne przez długi czas. Smacznego!
Więcej o: