Idealne placki? Wystarczy dodać jeden składnik, a będą puszyste jak chmurka. Zrobisz je w mig

Aby zadowolić podniebienia najmłodszych członków rodziny, trzeba się postarać. Czasem nawet najbardziej lubiane przepisy mogą się zwyczajnie znudzić. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie wykwintnego śniadania, sięgnij po jeden składnik, który wyniesie twoje placuszki pod niebiosa. Przepis jest niezwykle prosty w przygotowaniu.

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto pamiętać, aby było nie tylko smaczne, lecz także możliwie zdrowe i dostarczało jak najwięcej składników odżywczych. W końcu musi zapewnić siłę na cały poranek. Jeśli rodzina lubi dania na słodko, koniecznie dodaj do placków jednego składnika. Ten przepis świetnie się sprawdza, gdy nie ma za dużo czasu na przygotowanie porannego posiłku.

Zobacz wideo Placuszki z serka wiejskiego (na słodko i wytrawnie)

Sięgaj po to, co daje ci siłę. Zdrowy serek wiejski w codziennej diecie

To jeden z popularnych składników śniadaniowych, który zapewnia sytość na wiele godzin. Sprawdza się w kuchni nie tylko jako szybka przekąska, ale również dodatek do przeróżnych dań. Serek wiejski, bo o nim mowa, to rodzaj twarożku o ziarnistej konsystencji, zatopiony w delikatnej śmietance z odrobiną soli. Zawiera przede wszystkim wysoką zawartość białka, a także wapnia, żelaza i różnych witamin. To właśnie dzięki tym składnikom uważany jest za idealny produkt dla zbilansowanej codziennej diety.

Przepis na pyszne placki z serkiem wiejskim. To jest banalnie proste

Usmażone placuszki z tym dodatkiem są zdecydowanie bardziej delikatne w smaku od tradycyjnych racuchów bądź naleśników. Gotowe placki można podawać jako śniadanie na słodko z dżemem, syropem klonowym lub klasycznie obsypane jedynie cukrem pudrem.

Składniki:

  • opakowanie serka wiejskiego,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 2 średniej wielkości jajka,
  • łyżka cukru,
  • łyżka cukru pudru,
  • aromat waniliowy,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju do smażenia.

Przygotowanie krok po kroku:

Na początek przygotuj większą miskę, wbij jajka i utrzyj je z cukrem oraz ekstraktem z wanilii. Aby smak aromatu nie przeważał w daniu, warto dodać jedynie łyżeczkę. Następnie wsyp przesianą wcześniej mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli, po czym dokładnie wszystko wymieszaj na gładką masę. Na koniec dodaj całe opakowanie serka wiejskiego i wymieszaj z resztą składników.

Gdy ciasto będzie gotowe, rozgrzej olej na patelni i smaż placuszki z każdej strony do momentu, gdy zaczną się rumienić i zyskają złocisty kolor. Każdą porcję nałóż najpierw na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie podaj na talerzu z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.