Kotlety z piersi kurczaka są bardzo popularnym wyborem na niedzielny obiad. Czasami jednak mogą wyjść suche i jałowe, jednak nie z tym przepisem. Kotlety drobiowe robię od jakiegoś czasu naprawdę często, a moi bliscy nie mają dość. Mięso jest ważne, owszem, ale nie mniej ważna jest panierka. Zwykle panierowałam kotlety drobiowe jak schabowe - najpierw w mące, potem w jajku i w bułce tartej. Teraz robię inaczej. Jajko roztrzepuję z majonezem, odrobiną koncentratu i mąką ziemniaczaną. Później dopiero obtaczam w bułce tartej, do której dodaję trochę parmezanu. Powiedzieć, że palce lizać, to jak nic nie powiedzieć.
Zobacz wideo Zobacz przepis na fantastyczne kotlety jajeczne
Najlepsze kotlety drobiowe. Zapomnisz o nudnych schabowych
Składniki:
- 3 filety z piersi kurczaka,
- 5 jajek,
- 2 czubate łyżki majonezu,
- pół łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka bułki tartej,
- 1/3 szklanki startego parmezanu,
- sól, pieprz, czosnek granulowany,
- olej lub masło klarowane do smażenia.
Soczyste kotlety drobiowe. Ta panierka to mistrzostwo
- Przygotuj ostry nóż i pokrój filety na kotlety. Z jednego fileta powinny wyjść trzy niezbyt grube kotlety. Lekko je rozbij, możesz zrobić to dłonią. Następnie delikatnie dopraw solą, pieprzem i czosnkiem.
- Do miski wbij jajka, dodaj majonez, koncentrat, trochę soli i pieprzu. Zacznij miksować, stopniowo dodając mąkę ziemniaczaną.
- Do miski wsyp bułkę tartą i dodaj parmezan. Dokładnie wymieszaj. Następnie nagrzej patelnię i rozgrzej w niej dość dużo tłuszczu - wbrew pozorom kotlety mniej chłoną tłuszcz, kiedy na patelni jest go dużo i jest bardzo gorący.
- Kawałki kurczaka zanurz w jajku z mąką i majonezem. Następnie włóż do miski z bułką tartą i parmezanem i opanieruj tak, by panierka szczelnie przylegała do mięsa. Możesz kilka razy uklepać, by nie odpadała podczas smażenia.
- Kotlety kładź na mocno rozgrzany tłuszcz. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron, aż kotlety będą złote i chrupiące.
Tak przygotowane kotlety są naprawdę wyborne i idealnie pasują do nich wszystkie dodatki. Szczególnie polecam opiekane ziemniaki lub puree oraz lekką surówkę albo grillowane warzywa. Taki obiad zasmakuje każdemu i jeśli już masz dość monotonnych obiadów, koniecznie wypróbuj ten przepis. Nie zawiedziesz się.