Robię najlepsze kotlety drobiowe. Dzięki tej mieszance są soczyste, a panierka chrupiąca

Na niedzielny obiad już rzadko robię schabowe - ostatnio w moim domu hitem są soczyste kotlety drobiowe. Nie robię ich jednak tak jak każdy. Zanim położę je na patelni, dokładnie zanurzam w gęstej mieszance. Musicie spróbować, bo to najlepsze kotlety pod słońcem.

Kotlety z piersi kurczaka są bardzo popularnym wyborem na niedzielny obiad. Czasami jednak mogą wyjść suche i jałowe, jednak nie z tym przepisem. Kotlety drobiowe robię od jakiegoś czasu naprawdę często, a moi bliscy nie mają dość. Mięso jest ważne, owszem, ale nie mniej ważna jest panierka. Zwykle panierowałam kotlety drobiowe jak schabowe - najpierw w mące, potem w jajku i w bułce tartej. Teraz robię inaczej. Jajko roztrzepuję z majonezem, odrobiną koncentratu i mąką ziemniaczaną. Później dopiero obtaczam w bułce tartej, do której dodaję trochę parmezanu. Powiedzieć, że palce lizać, to jak nic nie powiedzieć. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na fantastyczne kotlety jajeczne

Najlepsze kotlety drobiowe. Zapomnisz o nudnych schabowych

Składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka, 
  • 5 jajek, 
  • 2 czubate łyżki majonezu, 
  • pół łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 1 szklanka bułki tartej, 
  • 1/3 szklanki startego parmezanu, 
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, 
  • olej lub masło klarowane do smażenia. 

Soczyste kotlety drobiowe. Ta panierka to mistrzostwo

  1. Przygotuj ostry nóż i pokrój filety na kotlety. Z jednego fileta powinny wyjść trzy niezbyt grube kotlety. Lekko je rozbij, możesz zrobić to dłonią. Następnie delikatnie dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. 
  2. Do miski wbij jajka, dodaj majonez, koncentrat, trochę soli i pieprzu. Zacznij miksować, stopniowo dodając mąkę ziemniaczaną. 
  3. Do miski wsyp bułkę tartą i dodaj parmezan. Dokładnie wymieszaj. Następnie nagrzej patelnię i rozgrzej w niej dość dużo tłuszczu - wbrew pozorom kotlety mniej chłoną tłuszcz, kiedy na patelni jest go dużo i jest bardzo gorący. 
  4. Kawałki kurczaka zanurz w jajku z mąką i majonezem. Następnie włóż do miski z bułką tartą i parmezanem i opanieruj tak, by panierka szczelnie przylegała do mięsa. Możesz kilka razy uklepać, by nie odpadała podczas smażenia. 
  5. Kotlety kładź na mocno rozgrzany tłuszcz. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron, aż kotlety będą złote i chrupiące. 

Tak przygotowane kotlety są naprawdę wyborne i idealnie pasują do nich wszystkie dodatki. Szczególnie polecam opiekane ziemniaki lub puree oraz lekką surówkę albo grillowane warzywa. Taki obiad zasmakuje każdemu i jeśli już masz dość monotonnych obiadów, koniecznie wypróbuj ten przepis. Nie zawiedziesz się. 

Więcej o: