Do szkoły, do pracy i na kolację. Te placki nie mają ani grama cukru. Lepiej nasmaż na zapas

Jak zrobić łatwe placki? Zapomnij o cukinii. Zamiast tego wykorzystaj sezon na borówki, a danie wyjdzie obłędne w smaku. Zrobisz je błyskawicznie. I to bez dodatkowego cukru. Czego będziesz potrzebować poza owocami?

Placki to niezastąpiony pomysł na łatwy i szybki do przygotowania obiad, śniadanie i kolację. W zależności od upodobań i preferencji mogą być przyrządzone zarówno na słodko, jak i na słono. Choć obecnie zdecydowanie królują te z cukinii, niekiedy warto sobie odmienić i postawić na dodatek w postaci pysznego owocu. 

Zobacz wideo Ciasto jogurtowe z borówkami [HAPS KIDS]

Jakie placki można zrobić? Nie tylko cukinią człowiek żyje

Jeśli nie masz pomysłu na pyszny i szybki do zrobienia posiłek na ciepło, który zasmakuje także najmłodszym, sięgnij po kilka podstawowych składników oraz soczyste i słodkie borówki. Tym bardziej że sezon na nie wciąż trwa, więc bez problemu kupisz takie naprawdę pyszne. Wystarczy dosłownie wymieszać je z innymi składnikami, następnie podsmażyć i genialna kolacja, śniadanie, czy nawet obiad gotowe. I to bez dodatku białego cukru. Czego będziesz potrzebować?

Jak zrobić łatwe placki?
Jak zrobić łatwe placki? Jak zrobić łatwe placki? Fot. pexels.com / Michalrobak

Przygotuj:

  • około 2 szklanek borówek,
  • 2 jajka wielkości M,
  • 250 g półtłustego twarogu,
  • szczyptę soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ok. 150 g mąki pszennej (niepełna szklanka)
  • ok. 75-80 ml mleka (5 łyżek)
  • 3 łyżki masła lub 80 ml oleju,
  • opcjonalnie: ksylitol wedle uznania (ok. 2-3 łyżki).

PORADA! Do placków możesz użyć też innych owoców, jak na przykład maliny, jednak wyjdą mniej słodkie. W sezonie warto wykorzystać truskawki.

Jak zrobić łatwe placki? Z borówkami smakują wyśmienicie

Przygotowanie słodkich placków z borówkami jest naprawdę proste, dlatego do niektórych etapów warto zachęcić do pomocy również najmłodszych. Oczywiście pod czujnym okiem rodziców.

  1. Zacznij od rozbicia jajek, oddzielenia żółtek oraz ubicia białek na sztywną pianę. Warto dodać do niej szczyptę soli.
  2. Do miski włóż ser biały, rozgnieć z pomocą widelca, dodaj żółtka, mleko oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Wymieszaj z pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki. Nie potrzebujesz miksera.
  3. Do serowej masy dodaj białka jajek, ponownie wymieszaj, po czym dorzuć umyte wcześniej borówki. Jeszcze raz wymieszaj, tym razem delikatnie i dosłownie kilka rady. 
  4. Na rozgrzaną patelnię wrzuć trochę masła (lub olej), następnie wylej w kilku miejscach masę. Chodzi o to, aby powstały okrągłe placuszki. Piecz z obu stron po ok. 1-2 minuty, aż się delikatnie zarumienią.
  5. Po zdjęciu z ognia odsącz je z nadmiaru tłuszczu i podaj ciepłe. Będą smakować zarówno solo, jak i z wybranymi dodatkami, np. cukrem pudem, bitą śmietaną czy syropem klonowym.
Więcej o: