Zupa brokułowa to prawdziwe wybawienie, kiedy czasu brak, a ochota na pyszny obiad nie odpuszcza. To przepis bardzo prosty i bardzo szybki, a jak masz pod ręką trochę bulionu, to wykonanie nie zajmie więcej niż kwadrans. Jak zrobić zupę brokułową? Nie zapomnij o serze, najlepiej sprawdzi się gorgonzola, ale jeśli nie lubisz serów pleśniowych, użyj fety.
Zobacz wideo Zobacz przepyszną zupę z ziemniaków i pora
Szybka i przepyszna zupa brokułowa. Bez sera to nie to samo
Składniki:
- 1 większy brokuł,
- 3-4 niewielkie ziemniaki,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1,5 l bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu,
- 1 solidna łyżka masła,
- sól, pieprz do smaku,
- 100 g sera typu feta lub gorgonzoli,
- do podania grzanki lub groszek ptysiowy.
Zupa brokułowa - sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, brokuł podziel na różyczki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj ziemniaki i podsmażaj na dość sporym ogniu, aż się lekko zarumienią. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze 2 minuty.
- Całość zalej bulionem, dodaj brokuł i gotuj, aż zarówno brokuł, jak i ziemniaki będą miękkie.
- Dodaj pokruszony ser, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj całość za pomocą blendera ręcznego. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Wskazówka: świetnym dodatkiem do zupy brokułowej jest gałka muszkatołowa. Brokuł sam w sobie jest dość mdły, dlatego, żeby dodać zupie charakteru, warto postawić na wyraziste dodatki i przyprawy.