To jedna z najszybszych zup. Jest aromatyczna i kremowa dzięki dodatkowi sera

Kiedy goni cię czas lub po prostu nie masz ochoty na długie gotowanie, ten przepis na zupę przyjdzie ci z pomocą. Jest pyszna, kremowa i aromatyczna, a będzie gotowa w kwadrans. Podstawą jest zielone warzywo i pyszny, pachnący ser.

Zupa brokułowa to prawdziwe wybawienie, kiedy czasu brak, a ochota na pyszny obiad nie odpuszcza. To przepis bardzo prosty i bardzo szybki, a jak masz pod ręką trochę bulionu, to wykonanie nie zajmie więcej niż kwadrans. Jak zrobić zupę brokułową? Nie zapomnij o serze, najlepiej sprawdzi się gorgonzola, ale jeśli nie lubisz serów pleśniowych, użyj fety. 

Zobacz wideo Zobacz przepyszną zupę z ziemniaków i pora

Szybka i przepyszna zupa brokułowa. Bez sera to nie to samo

Składniki:

  • 1 większy brokuł,
  • 3-4 niewielkie ziemniaki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu,
  • 1 solidna łyżka masła,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 100 g sera typu feta lub gorgonzoli,
  • do podania grzanki lub groszek ptysiowy.

Zupa brokułowa - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, brokuł podziel na różyczki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj ziemniaki i podsmażaj na dość sporym ogniu, aż się lekko zarumienią. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze 2 minuty.
  3. Całość zalej bulionem, dodaj brokuł i gotuj, aż zarówno brokuł, jak i ziemniaki będą miękkie.
  4. Dodaj pokruszony ser, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj całość za pomocą blendera ręcznego. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. 

Wskazówka: świetnym dodatkiem do zupy brokułowej jest gałka muszkatołowa. Brokuł sam w sobie jest dość mdły, dlatego, żeby dodać zupie charakteru, warto postawić na wyraziste dodatki i przyprawy. 

Więcej o: