Pasta jajeczna to genialny, prosty w przygotowaniu i przede wszystkim pyszny sposób na urozmaicenie kanapek. Robi się ją błyskawicznie i z pomocą zaledwie kilku składników. Co więcej, przepis możesz modyfikować na wiele sposobów. Jak ją przyrządzić, aby była naprawdę smaczna?
Jeśli szukasz pomysłu na pyszne, pożywne i szybkie śniadanie z wykorzystaniem jajek warto rozważyć przygotowanie domowej pasty. Tym bardziej że możesz zrobić ją nawet dzień wcześniej, a rano po prostu rozsmarować na kanapce. Dzięki temu w kilka chwil będziesz miała gotowy obłędny w smaku posiłek, który doda ci sił. Czego będziesz potrzebować do podstawowej, delikatnie ostrej wersji?
Przygotowanie pasty jajecznej jest dziecinnie proste. Zacznij od ugotowania jajek na twardo, a gdy będą gotowe, wylej wrzątek i zalej je zimną wodą. Co dalej?
PORADA! Jeśli zależy ci na idealnie gładkiej masie, składniki na pastę jajeczną możesz wrzucić do blendera. Zacznij od jajek, następnie dorzuć resztę. Zrezygnuj tylko z cebuli. Smarowidło będzie wyjątkowo kremowe.
Pasta jajeczna ma to do siebie, że możesz ją zmodyfikować wedle własnych upodobań. Dla podkręcenia smaku warto dodać np. 1 łyżkę majonezu i łyżeczkę musztardy. Jeśli nie przepadasz za cebulą, zrezygnuj z niej, lub w zamian dorzuć awokado. Świetnie będzie się komponować jako smarowidło do kanapek z dodatkiem rzodkiewki lub papryki. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.