Żadna jajecznica czy szakszuka. Jak jajka na śniadanie, to tylko w tej formie. Jest pysznie i pożywnie

Jak zrobić bardzo dobrą pastę jajeczną? Wystarczy kilka minut w kuchni i zaledwie parę składników. Lepiej od razu zrób więcej, bo możesz być pewien, że każdy będzie się nią zajadał. Zniknie błyskawicznie.

Pasta jajeczna to genialny, prosty w przygotowaniu i przede wszystkim pyszny sposób na urozmaicenie kanapek. Robi się ją błyskawicznie i z pomocą zaledwie kilku składników. Co więcej, przepis możesz modyfikować na wiele sposobów. Jak ją przyrządzić, aby była naprawdę smaczna?

Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny

Co fajnego można zrobić na śniadanie? Przygotuj wieczorem, zajadaj się ranem

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne, pożywne i szybkie śniadanie z wykorzystaniem jajek warto rozważyć przygotowanie domowej pasty. Tym bardziej że możesz zrobić ją nawet dzień wcześniej, a rano po prostu rozsmarować na kanapce. Dzięki temu w kilka chwil będziesz miała gotowy obłędny w smaku posiłek, który doda ci sił. Czego będziesz potrzebować do podstawowej, delikatnie ostrej wersji?

  • 3 jajka L,
  • mały jogurt naturalny,
  • 1 dużą cebulę,
  • sól, pieprz i inne przyprawy do smaku - idealnie nada się lubczyk i słodka papryka.
Pasta jajeczna z awokado
Pasta jajeczna z awokado Fot. Shutterstock, SherSor

Jak zrobić bardzo dobrą pastę jajeczną? Przepis krok po kroku

Przygotowanie pasty jajecznej jest dziecinnie proste. Zacznij od ugotowania jajek na twardo, a gdy będą gotowe, wylej wrzątek i zalej je zimną wodą. Co dalej?

  1. Jajka obierz, następnie przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
  2. Cebulę drobno posiekaj i dorzuć do jajek.
  3. Dodaj jogurt i opcjonalnie pozostałe składniki (patrz poniżej). Nie zapomnij o przyprawach.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj i schowaj do szczelnie zamykanego pojemnika. Trzymaj w lodówce do 2 dni. Podawaj na kanapkach.

PORADA! Jeśli zależy ci na idealnie gładkiej masie, składniki na pastę jajeczną możesz wrzucić do blendera. Zacznij od jajek, następnie dorzuć resztę. Zrezygnuj tylko z cebuli. Smarowidło będzie wyjątkowo kremowe.

Co dodać do pasty z jajek? Możesz urozmaicić jej smak

Pasta jajeczna ma to do siebie, że możesz ją zmodyfikować wedle własnych upodobań. Dla podkręcenia smaku warto dodać np. 1 łyżkę majonezu i łyżeczkę musztardy. Jeśli nie przepadasz za cebulą, zrezygnuj z niej, lub w zamian dorzuć awokado. Świetnie będzie się komponować jako smarowidło do kanapek z dodatkiem rzodkiewki lub papryki. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: