Żadne kopytka. Nie wyrzucam ziemniaków z wczoraj. Teraz robię z nich pączki

Ziemniaczane pączki znane były już w czasach PRL-u i były świetnym sposobem na oszczędzenie i niemarnowanie jedzenia. Nie ma żadnych przeciwwskazań, by wykorzystać je również dziś i przyrządzić świetny dodatek do obiadu.

Ziemniaki z wczoraj to świetna baza na kolejny posiłek. Podczas gdy jedni wyrzucają je do śmieci, inni wolą wykorzystać wszystko w całości, by nie marnować ani odrobiny. Na szczęście znamy prosty trik na przekąskę, która zasmakuje i dużym, i małym. Co ciekawe, znany już był w czasach PRL-u, a chodzi o... pączki.

Zobacz wideo Leszek Klimas pokazuje nam, jak powinien wyglądać obiad, kiedy chcemy się zdrowo odżywiać. "Ziemniaki, kawałek kotleta."

Czy do pączków daje się ziemniaki? Te są wyjątkowe, więc możesz wykorzystać resztki z obiadu

Do przygotowania ziemniaczanych pączków nie potrzebujesz wielu składników, a ich smak zachwyci nawet niejadków. Choć pączki zazwyczaj kojarzą nam się ze słodkością - cukrem, lukrem i konfiturą owocową, w tym przypadku proponujemy wersję na słono. Co będzie ci potrzebne?

Jak upiec ziemniaki w piekarniku żeby były chrupiące?
Jak upiec ziemniaki w piekarniku żeby były chrupiące? Jak upiec ziemniaki w piekarniku żeby były chrupiące? Fot. pexels.com / Polina tankilevitch

Składniki:

  • około 7 dużych ugotowanych ziemniaków z wczorajszego obiadu;
  • 10 dag mąki ziemniaczanej;
  • 3 jajka;
  • sól;
  • olej;
  • 3 łyżki mleka.

Czy da się zrobić pączki bez drożdży? Tu nie będą ci potrzebne

Do pączków ziemniaczanych z wczorajszego obiadu, jak widać, wcale nie potrzebujesz drożdży. A jak je przygotować?

  1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.
  2. Dodaj 3 łyżki ciepłego mleka, 3 żółtka z jajek i mąkę.
  3. Ubij 3 białka na sztywno i dodaj do reszty składników.
  4. Wyrób masę ręką, by miało luźną konsystencję. W razie potrzeby dopraw solą.
  5. Nabieraj części, na przykład na łyżkę i smaż w głębokim oleju na złoto (tłuszcz nie powinien być mocno rozgrzany, bo będzie pryskać).

PORADA! Takie kartoflane pączki to świetny dodatek do obiadu zamiast ziemniaków lub frytek. Jeśli tradycyjna forma podania pyr już ci się znudziła, czas wypróbować coś nowego. Oprócz wyżej wymienionych składników możesz też pokusić się o dodanie pieprzu lub innych ostrzejszych przypraw, dzięki czemu trafisz w gusta najbliższych - o ile oczywiście preferują takie smaki.

Więcej o: