Ziemniaki z wczoraj to świetna baza na kolejny posiłek. Podczas gdy jedni wyrzucają je do śmieci, inni wolą wykorzystać wszystko w całości, by nie marnować ani odrobiny. Na szczęście znamy prosty trik na przekąskę, która zasmakuje i dużym, i małym. Co ciekawe, znany już był w czasach PRL-u, a chodzi o... pączki.
Do przygotowania ziemniaczanych pączków nie potrzebujesz wielu składników, a ich smak zachwyci nawet niejadków. Choć pączki zazwyczaj kojarzą nam się ze słodkością - cukrem, lukrem i konfiturą owocową, w tym przypadku proponujemy wersję na słono. Co będzie ci potrzebne?
Składniki:
Do pączków ziemniaczanych z wczorajszego obiadu, jak widać, wcale nie potrzebujesz drożdży. A jak je przygotować?
PORADA! Takie kartoflane pączki to świetny dodatek do obiadu zamiast ziemniaków lub frytek. Jeśli tradycyjna forma podania pyr już ci się znudziła, czas wypróbować coś nowego. Oprócz wyżej wymienionych składników możesz też pokusić się o dodanie pieprzu lub innych ostrzejszych przypraw, dzięki czemu trafisz w gusta najbliższych - o ile oczywiście preferują takie smaki.