Chrupiące placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem to rozkoszny smak dzieciństwa. Moja babcia robi je zawsze perfekcyjnie, dlatego kiedy naszła mnie ochota na złociste smakołyki, pobiegłam do niej po przepis. Okazuje się, że kluczem do sukcesu jest sposób tarcia ziemniaków.
Uzyskanie chrupiących placków nie zawsze jest proste. Czasami zły dobór składników lub nieodpowiednie smażenie wpływa na ich konsystencję i finalną wersję. Często wkładamy zbyt dużo ciasta na niewielką ilość oleju, co powoduje spieczenie z zewnątrz i surowość w środku. Tłuszcz do smażenia musi być mocno rozgrzany i sięgać połowy wysokości wyłożonego ciasta.
Jeśli wszystko robisz tak, jak trzeba, a efekt nadal cię nie zachwyca, spróbuj przygotować warzywa według metody 1:1. Wystarczy, że naprzemiennie będziesz trzeć ziemniaki raz na średnich oczkach tarki, a raz na największych. To spowoduje, że po usmażeniu będą chrupkie i bardzo smakowite. Nie znasz dobrego przepisu? Poniżej znajdziesz proporcje na idealną masę do placków ziemniaczanych.
Aby zrobić najlepsze placki ziemniaczane, musisz zaopatrzyć się w odpowiednie ziemniaki. Najlepiej sprawdzą się starsze, mączne, które nie zawierają dużej ilości wody. Dzięki temu po odciśnięciu masa będzie sucha, a tłuszcz nie będzie groźnie strzelał na boki. Do przygotowania potrawy będziesz potrzebować:
Cebulę zetrzyj na małych oczkach, a ziemniaki przygotuj według metody 1:1. Przełóż starte warzywa na czystą ściereczkę i odciśnij nadmiar wody. Następnie wrzuć je do miski, wbij jajka, dodaj mąkę oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Na sporej patelni wlej olej i rozgrzej go do temp. 180 stopni. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto na tłuszcz, delikatnie je spłaszczając. Smaż na złoty kolor z każdej ze strony. Po zdjęciu z patelni przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar oleju. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
PORADA! Aby sprawdzić, czy olej jest odpowiednio nagrzany, zrób test ziemniaka. Wystarczy, że wrzucisz kawałek warzywa do gorącego tłuszczu i sprawdzisz, co się stanie. Jeśli zacznie skwierczeć, można bez przeszkód smażyć placki. Jeśli nic się nie dzieje, należy jeszcze poczekać, a po chwili przeprowadzić kolejną próbę.