To mój ulubiony dodatek do wielu potraw jak i samodzielne danie, szczególnie jesienią. Jak zrobić pieczoną dynię? Jest łatwa w przygotowaniu i uniwersalna w użyciu. Pokochają ją nie tylko weganie.
4
Valentino Nobile / Getty Images/istock.com
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Wraz z nadejściem pierwszych dni jesieni, pojawiają się również dynie, którym ciężko się oprzeć. Już od wielu lat goszczą na stołach Polaków w rozmaitych odsłonach. Jej zastosowanie w kuchni zdaje się nie mieć granic. Dynię można używać jako samodzielne danie lub jako składnik farszów, zup, gulaszów, leczo czy risotto. Co więcej, nada się również do deserów.
REKLAMA
Zobacz wideo Strasznie pysznie ciastka z dwóch składników. Goście będą krzyczeć... z zachwytu
Czy obierać dynię przed pieczeniem? O tym warto pamiętać
Jeśli chodzi o pieczenie, niektóre dynie są o wiele lepsze od innych. Duże oraz efektowne, które świetnie nadają się na dekorację, zazwyczaj nie są najlepszymi kandydatami do pieczenia. Powód? Ich rozmiary, są nieporęczne, a ich miąższ jest często twardy i niezbyt smaczny. Najlepsze będą te mniejsze, ważące od 1 do 3 kg. Mają słodki, aromatyczny miąższ z gładką konsystencją. Podczas jej przygotowywania nie ma potrzeby jej obierania. Dynie hokkaido i piżmowe mają wyjątkowo cienką i delikatną skórkę. Wystarczy więc jej uprzednie umycie.
Ile czasu piec dynię w piekarniku? Proste i szybkie danie na jesień
Pieczona dynia jest świetnym dodatkiem do dania głównego, pokrojona w plasterki lub pokrojona w kostkę, aby użyć jej do makaronu lub zimowej sałatki. Jedyne czego potrzebujesz, to jedna mała dynia (ok. 1 kg), 3 łyżki oliwy z oliwek, 2-3 ząbki czosnku, ulubione zioła (np. tymianek, rozmaryn, oregano) oraz sól i pieprz do smaku.
Przekrój dynię na pół i usuń pestki. (Pestek nie wyrzucaj. Wyłóż je na papierowy ręcznik, aby wyschły. Po kilku dniach możesz je uprażyć na suchej patelni i użyć jako przekąskę lub dodatek do sałatek).
Pokrój dynię w grubą kostkę lub półksiężyce, w zależności od preferencji. Nie musisz obierać skórki.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
Posmaruj blachę do pieczenia 1 łyżką oliwy, aby dynia nie przywierała podczas pieczenia.
W miseczce wymieszaj pozostałe 2 łyżki oliwy z ulubionymi ziołami. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do oliwy z ziołami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Za pomocą pędzelka dokładnie wysmaruj każdy kawałek dyni przygotowanym sosem ziołowo-czosnkowym. Upewnij się, że każdy kawałek jest równomiernie pokryty.
Wstaw blachę z dynią do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż dynia będzie miękka i delikatnie zrumieniona. Na ostatnie 5 minut pieczenia możesz posypać dynię pestkami dyniowymi lub słonecznikiem, aby dodać chrupkości.
Upieczoną dynię podawaj na ciepło lub na zimno. Jest doskonała jako samodzielna przekąska lub dodatek do dań głównych.