Salceson na słodko? Czemu nie! Słodkie i wilgotne ciasto jest lepsze od szarlotki

Znudziła ci się klasyczna szarlotka lub jabłecznik? Oto pyszna alternatywa. Ciasto salceson jest wilgotne, miękkie w środku i smakuje wybornie, a z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet niewprawny kucharz.

Ciasto salceson brzmi nietypowo, ale warto go upiec, a z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Pasuje zarówno do porannej kawy, jak i na rodzinne spotkanie. Jak je przygotować? Przede wszystkim musisz wybrać odpowiedni gatunek jabłek.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Jaki gatunek jabłek do pieczenia? Postaw na te odmiany. Ciasto wyjdzie idealne

Polska jabłkami stoi, ale z tych owoców można przygotować nie tylko szarlotkę i jabłecznik. Jaka odmiana najlepiej nadaje się do pieczenia? Nie każdy gatunek dobrze sprawdzi się jako składnik ciasta. Do pieczenia powinno się wybierać odmiany twarde i kwaskowe, ale nie przesadnie soczyste, bo w piekarniku rozmiękną i placek wyjdzie zbyt mokry. Dobrym wyborem będzie antonówka, szara reneta, papierówka lub ligol.

Co zrobić zamiast szarlotki? To ciasto przygotujesz z prostych składników

Do przygotowania ciasta salceson potrzebujesz:

  • trzy duże jabłka,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 200 g cukru,
  • cztery jajka,
  • jogurt naturalny,
  • 120 ml oleju rzepakowego,
  • trzy łyżeczki cukru waniliowego,
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • trzy łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczkę sody oczyszczonej,
  • cukier puder.
Ciasto salceson
Ciasto salceson istock/@LIgorko

Zacznij od umycia, obrania i pokrojenia jabłek w kostkę. Następnie przejdź do przygotowania ciasta. W misce zmiksuj jajka, oba cukry i dodaj olej roślinny oraz jogurt naturalny. W osobnym naczyniu połącz ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, a potem dodaj masę z pierwszej miski, ciągle mieszając. Ciasto powinno mieć gładką i jednolitą konsystencję. Kiedy taką uzyskasz, dodaj jabłka oraz posiekane orzechy. Ciasto salceson piecz w formie wyłożonej papierem do pieczenia w 170 stopniach przez 45-50 minut. Kiedy przestygnie, posyp cukrem pudrem dla dekoracji. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: