Ciasto salceson brzmi nietypowo, ale warto go upiec, a z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Pasuje zarówno do porannej kawy, jak i na rodzinne spotkanie. Jak je przygotować? Przede wszystkim musisz wybrać odpowiedni gatunek jabłek.
Polska jabłkami stoi, ale z tych owoców można przygotować nie tylko szarlotkę i jabłecznik. Jaka odmiana najlepiej nadaje się do pieczenia? Nie każdy gatunek dobrze sprawdzi się jako składnik ciasta. Do pieczenia powinno się wybierać odmiany twarde i kwaskowe, ale nie przesadnie soczyste, bo w piekarniku rozmiękną i placek wyjdzie zbyt mokry. Dobrym wyborem będzie antonówka, szara reneta, papierówka lub ligol.
Do przygotowania ciasta salceson potrzebujesz:
Zacznij od umycia, obrania i pokrojenia jabłek w kostkę. Następnie przejdź do przygotowania ciasta. W misce zmiksuj jajka, oba cukry i dodaj olej roślinny oraz jogurt naturalny. W osobnym naczyniu połącz ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, a potem dodaj masę z pierwszej miski, ciągle mieszając. Ciasto powinno mieć gładką i jednolitą konsystencję. Kiedy taką uzyskasz, dodaj jabłka oraz posiekane orzechy. Ciasto salceson piecz w formie wyłożonej papierem do pieczenia w 170 stopniach przez 45-50 minut. Kiedy przestygnie, posyp cukrem pudrem dla dekoracji. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.