Nie miodowa ani keczupowa. Karmelowa glazura do kurczaka przebija wszystko. Mięso jest idealnie kruche

Nie masz pomysłu na obiad? A może znudziły ci się już kotlety schabowe i mielone? Zaskocz rodzinę i zaserwuj w weekend udka w karmelu. Idealnie brązowe z wierzchu, soczyste i miękkie w środku. Palce lizać!

Drób to jedna z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych opcji, gdy musimy wybrać mięso na obiad. Szybko się go przygotowuje i pasuje niemalże do wszystkich dodatków. Jedną z ciekawszych i bardzo smacznych propozycji są udka w karmelu. Delikatne mięso drobiowe świetnie łączy się z wyrazistą glazurą, a na dodatek jest tak miękkie, że samo odchodzi od kości.

Zobacz wideo Chrupiące skrzydełka w słodkiej glazurze

Pieczone udka w karmelu. Przepis na pyszny obiad dla całej rodziny

Jeśli lubisz proste, ale efektowne dania, ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu. W moim domu rodzinnym od zawsze przygotowywało się kurczaka w przeróżnych glazurach, ale karmelowa otoczka to zdecydowanie mój faworyt. Będą ci potrzebne następujące składniki:

  • 8 pałek drobiowych,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki oleju,
  • 4 łyżki maggi,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku.
Pieczone udka w karmelu. Przepis na pyszny obiad
Pieczone udka w karmelu. Przepis na pyszny obiad unsplash.com/Ekaterina Novitskaya

Jak zrobić karmel z cukru? Zajmie ci to dosłownie chwilę

Czas przygotowania to godzina, z czego 45 minut to czas duszenia mięsa. Zacznij od zrobienia karmelu. Wsyp 4 łyżki cukru na rozgrzaną patelnię i podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż kryształki zaczną się rozpuszczać i brązowieć. Obędzie się bez mieszania. Teraz czas na resztę:

  1. Do karmelu dodaj olej, maggi, paprykę oraz sól.
  2. Przeciśnij czosnek przez praskę i wrzuć na patelnię.
  3. Wymieszaj całość tak, aby wszystkie składniki ładnie się ze sobą połączyły. Mieszanka powinna być gęsta i wręcz przyklejać się do łyżki.
  4. Na tak przygotowanej glazurze ułóż pałki z kurczaka.
  5. Przykryj mięso patelnią i duś na małym ogniu przez 45 minut. Co 10 minut przekręcaj podudzia.

PORADA! Kiedy cukier nabierze bursztynowego odcienia, możesz dodać 20 g masła. Jeśli chcesz uzyskać słony karmel, użyj masła solonego albo wsyp odrobinę soli.

Więcej o: