Drób to jedna z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych opcji, gdy musimy wybrać mięso na obiad. Szybko się go przygotowuje i pasuje niemalże do wszystkich dodatków. Jedną z ciekawszych i bardzo smacznych propozycji są udka w karmelu. Delikatne mięso drobiowe świetnie łączy się z wyrazistą glazurą, a na dodatek jest tak miękkie, że samo odchodzi od kości.
Jeśli lubisz proste, ale efektowne dania, ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu. W moim domu rodzinnym od zawsze przygotowywało się kurczaka w przeróżnych glazurach, ale karmelowa otoczka to zdecydowanie mój faworyt. Będą ci potrzebne następujące składniki:
Czas przygotowania to godzina, z czego 45 minut to czas duszenia mięsa. Zacznij od zrobienia karmelu. Wsyp 4 łyżki cukru na rozgrzaną patelnię i podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż kryształki zaczną się rozpuszczać i brązowieć. Obędzie się bez mieszania. Teraz czas na resztę:
PORADA! Kiedy cukier nabierze bursztynowego odcienia, możesz dodać 20 g masła. Jeśli chcesz uzyskać słony karmel, użyj masła solonego albo wsyp odrobinę soli.