Znudziły ci się kanapki z jajkiem? Jajochlebki w takim wydaniu to majstersztyk. Szczęka opada

Można go jeść na śniadanie, lunch i kolację. Chleb w jajku to świetny sposób na pyszny i smaczny posiłek, jednak istnieje trik, który pomoże ci urozmaicić ten przysmak. Wystarczy jeden produkt, a smażony chlebek będzie smakował jeszcze lepiej.

Chleb w jajku inaczej nazywa się tostami francuskimi lub jajochlebkami. To kromki chleba maczane w roztrzepanym jajku i smażone na tłuszczu. Może być podawany na słodko z cynamonem, syropem klonowym lub cukrem, lub w wersji wytrawnej z solą, pieprzem, keczupem albo sosem. Przygotowanie tego przysmaku jest banalnie proste i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych.

Zobacz wideo Gdzie kupować pieczywo, by było najbardziej wartościowe. Ekspert rozwiewa wątpliwości, co z tym z marketów

Jaki chleb jest najlepszy do jajochlebków? To świetny sposób, by wykorzystać stare pieczywo

Do tostów francuskich najlepiej sprawdzi się chleb pszenny, tostowy lub bułka paryska. Do wersji na słodko można wykorzystać także chałkę. Warto mieć jednak na uwadze, że pieczywo do jajochlebków wcale nie musi być świeże, ponieważ powinno być lekko suche, by dobrze wchłaniało jajko. Idealnie nada się czerstwe lub kilkudniowe.

Jak zrobić pyszny chleb w jajku? Pod koniec smażenia dodaj ten składnik 

Jeśli chcesz urozmaicić jajochlebki, wystarczy jeden produkt, który należy dodać po koniec smażenia. Chodzi o ser, dzięki któremu danie zyska niepowtarzalny smak. Może to być cheddar, mozzarella lub gouda. Zetrzyj go na tarce i posyp grzanki, a będą smakowały wyśmienicie.

PORADA! Kiedy posypiesz kromki serem, nie smaż ich długo, bo gdy ser za mocno się przypiecze, zrobi się z niego twarda skorupa.

Chleb w jajku
Chleb w jajku fot. Vikinghousewife / shutterstock.com

Do jajochlebków potrzebujesz:

  • dwie kromki chleba,
  • dwa jajka,
  • łyżkę mleka,
  • sól i pieprz,
  • tłuszcz do smażenia,
  • ulubiony ser.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do miseczki i wymieszaj. Dodaj do nich mleko, sól oraz pieprz.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz.
  3. Kromki chleba zamocz w jajku i wrzuć na patelnię.
  4. Kiedy będą miały złoty kolor, posyp je serem i smaż, aż się rozpuści.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Sprawdź też
: Co roku robię na Wszystkich Świętych. Jednogarnkowy obiad syci i rozgrzewa na długo

Więcej o: