Chleb w jajku inaczej nazywa się tostami francuskimi lub jajochlebkami. To kromki chleba maczane w roztrzepanym jajku i smażone na tłuszczu. Może być podawany na słodko z cynamonem, syropem klonowym lub cukrem, lub w wersji wytrawnej z solą, pieprzem, keczupem albo sosem. Przygotowanie tego przysmaku jest banalnie proste i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych.
Do tostów francuskich najlepiej sprawdzi się chleb pszenny, tostowy lub bułka paryska. Do wersji na słodko można wykorzystać także chałkę. Warto mieć jednak na uwadze, że pieczywo do jajochlebków wcale nie musi być świeże, ponieważ powinno być lekko suche, by dobrze wchłaniało jajko. Idealnie nada się czerstwe lub kilkudniowe.
Jeśli chcesz urozmaicić jajochlebki, wystarczy jeden produkt, który należy dodać po koniec smażenia. Chodzi o ser, dzięki któremu danie zyska niepowtarzalny smak. Może to być cheddar, mozzarella lub gouda. Zetrzyj go na tarce i posyp grzanki, a będą smakowały wyśmienicie.
PORADA! Kiedy posypiesz kromki serem, nie smaż ich długo, bo gdy ser za mocno się przypiecze, zrobi się z niego twarda skorupa.
Do jajochlebków potrzebujesz:
Sposób przygotowania:
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Sprawdź też: Co roku robię na Wszystkich Świętych. Jednogarnkowy obiad syci i rozgrzewa na długo