Teściowa z Warszawy nie znała tego deseru. Kiedy poczęstowałam ją szpajzą, od razu wołała o przepis

Co znaczy szpajza po śląsku? To słowo, które od razu przywodzi na myśl lekki, puszysty deser o niepowtarzalnym smaku. Jego delikatna konsystencja i wyjątkowy aromat od pokoleń zachwycają miłośników śląskiej kuchni. Chcesz odkryć tajemnicę słodkiego przysmaku? Z tym przepisem zrobisz go z łatwością.

Gdy byłam dzieckiem, często odwiedzałam rodzinę na Śląsku. Ciocia zawsze witała mnie swoją słynną cytrynową szpajzą - lekkim, aromatycznym deserem, który nie miał sobie równych. To była prawdziwa uczta, której smaku nie mogłam znaleźć nigdzie indziej. Po latach wspomnienie słodkiej przyjemności wróciło, a ja postanowiłam odtworzyć ją w swojej kuchni. Poprosiłam ciocię o przepis i dzięki temu mogę podzielić się z wami wyjątkową recepturą.

Zobacz wideo Suflet czekoladowy według Davida Gaboriaud

Co znaczy szpajza po śląsku? Na samą myśl cieknie ślinka

Szpajza to tradycyjny deser, który od pokoleń gości na stołach podczas rodzinnych uroczystości, takich jak wesela czy chrzciny. Nazwa wywodzi się z niemieckiego słowa "speise" i oznacza "potrawę". W tradycyjnej kuchni śląskiej dominują dwa rodzaje. Pierwszy o konsystencji puszystej pianki, a drugi, bardziej zwarty, przypominający galaretkę. Choć oba warianty cieszą się dużym uznaniem, my skupimy się na podstawowej wersji musu z dodatkiem cytryny.

Składniki, których będziesz potrzebować:

  • 4 jajka (osobno żółtka i białka),
  • 100 g drobnego cukru,
  • cytryna,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 300 ml gorącej wody,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie limonka do dekoracji.
Szpajza, fot. WS Studio / iStock
Szpajza, fot. WS Studio / iStock Szpajza, fot. WS Studio / iStock

Szpajza cytrynowa nie sprawi ci kłopotu. Zakasaj rękawy i do dzieła

Ten prosty i szybki deser przygotujesz bez żadnego problemu. Nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w kuchni, z pewnością sobie poradzisz. Wystarczy kilka prostych kroków, by po niedługim czasie delektować się orzeźwiającym, cytrynowym smakołykiem.

  1. Cytrynę sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę na drobnej tarce, odmierz dwie łyżki i odłóż na bok. Do osobnego naczynia wyciśnij sok.
  2. Żelatynę zalej gorącą wodą i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Odstaw do wystudzenia, a kiedy będzie chłodna, zmiksuj ją z sokiem z cytryny.
  3. Przygotuj dwie miski. W pierwszej ubij białka z odrobiną soli, aż powstanie sztywna piana. W drugiej dokładnie utrzyj żółtka z cukrem, aż staną się lekkie i puszyste.
  4. Do ubitej masy z żółtek stopniowo dodawaj pianę z białek, mieszając ostrożnie szpatułką, aby zachować jej lekkość. Na koniec powoli wlej rozpuszczoną żelatynę z sokiem cytrynowym, dodaj skórkę i starannie, lecz delikatnie połącz składniki w jednolitą masę.
  5. Przygotowany mus przelej do dużej miski lub rozlej do pucharków. Włóż do lodówki i pozostaw na kilka godzin, aż deser dobrze zastygnie.
  6. Przed podaniem posyp otartą skórką z limonki lub cytryny. Możesz także nałożyć na górę odrobinę bitej śmietany.

PORADA! Szpajzę można łatwo przygotować w wersji kakaowej. Wystarczy, że zamiast soku i skórki z cytryny dodasz 2-3 łyżki dobrej jakości kakao i wymieszasz je z masą żółtkową. Możesz także posypać gotowy deser wiórkami czekoladowymi i udekorować orzechami.

Więcej o: